PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sanza no falla

Aconsegueix la medalla de plata en els 5.000 metres, prova que encapçala des de l’inici però que en la recta final es veu superat

Per JOAN JOSEP BLASCO

Marcos Sanza, amb la medalla de plata al coll.
Marcos Sanza, amb la medalla de plata al coll. | P.S.
Qui vulgui apostar per quin esportista de la delegació andorrana es penjarà alguna medalla i vulgui assegurar el tret, que no tingui cap mena de dubte en fer-ho per Marcos Sanza, que mai falla. És una aposta segura. En els 5.000 metres va adjudicar-se la plata, sumant el vuitè metall en uns Jocs dels Petits Estats. Ha estat al podi en totes les carreres en les que ha pres part. Va portar el ritme de la cursa, però en la recta final el van superar a l’esprint.
 
La primera jornada al Laugardalsvöllur Stadium va estar marcada pel fred, amb el termòmetre baixant fins als quatre graus de temperatura, i sobretot el vent, que provocava que la sensació tèrmica fos encara pitjor. En els 5.000 m eren quatre els atletes que entraven en competició. Sanza no tenia la millor marca, pel que va fer una cursa tàctica per tal d’anar despenjant rivals a mida que es completava la carrera. El primer en caure va ser ràpidament el xipriota Nikolas Fragkou, pel que els tres favorits es jugaven les posicions del podi. En el tercer quilòmetre el luxemburguès Pol Mellina, campió en les dues darreres edicions en la distància, va baixar el ritme perquè estava tocat físicament i era la manera d’assegurar el bronze. Tot es jugava entre el resident andorrà i l’islandès Hlynur Andrésson, que tenia una forma poc ortodoxa de córrer i que el seguia de ben a prop en tot moment. Tant d’aprop, que fins i tot els peus dels dos atletes en més d’una ocasió es van tocar.
 
No el va poder deixar enrera i el la recta final l’islandès, que s’havia aprofitat en tot moment que Sanza li havia tapat el vent, va atacar deixant enrera de forma clara al representant andorrà. Andrésson va completar la cursa en amb un registre de 14.45,94 minuts. Sanza era segon amb 14.48,34 i a distància Mellina tercer (15.15,52). «Dels 5.000 metres, he fet 4.900 al capdavant de la cursa» es lamentava Sanza en acabar-la, tot i estar satisfet de sumar un metall més al seu palmarès i inaugurar el medaller andorrà en aquests Jocs. Pels rivals a que s’enfrontava a la pista, «he posat un ritme alt perquè amb una cursa lenta no tenia res a fer. Es tractava d’anar despenjant als rivals a mida que es completava la carrera», però amb Andrésson no va poder. «Amb el vent que feia he tingut un desgast molt gran per ser primer. Ell ha gastat menys energia i ho ha aprofitat». En la pròxima cita que té per davant a Islàndia confia que no se li escapi la victòria: «En els 10.000 metres buscaré penjar-me la medalla d’or».
 
Qui va fregar el podi va ser Miquel Vílchez en salt de perxa. Les ratxes de vent no permetien que es pogués disputar la competició, pel que els organitzadors van decidir després de parlar amb els equips traslladar-la a un pavelló, fora de les inclemències meteorològiques. L’andorrà va fer un millor salt de 4,70 metres, que el va deixar en la quarta plaça de la classificació. La medalla d’or se la va penjar el xipriota Nikandros Stylianou amb un salt de 5,15. La plata va ser per l’islandès Krister Blær Jónsson (5,05) i el bronze pel luxemburguès Sebastien Hoffelt (4,90).
 
Tres centèssimes van separar Mikel de Sa d’entrar en la final dels 100 metres llisos. En la seva sèrie va marcar un crono d’11.10 segons, que el va deixar en la novena plaça i fora d’entre els vuit primers, que lluitaven per les medalles. El més ràpid va ser el xipriota Christos Chatziangelidis amb un temps de 10,66. El van seguir el luxemburguès Yoann Bebon (10,73) i el montenegrí Luka Rakic (10,75).
 
Laia Isús en els 800 metres era sisena amb un registre de 2.33,14. No va sentir el tret de sortida, com alguna altra atleta, que li va fer perdre un temps que no va poder recuperar. Es va imposar la luxemburguesa Charline Mathias (2.08,61). La van acompanyar al podi la islandesa Aníta Hinriksdóttir (2.09,10) i la xipriota Natalia Evangelidou (2.09,56). Clàudia Guri participava en salt de llargada i no va tenir el seu millor concurs. Va ser cinquena i última, amb un millor salt de 5,21 m. Va vèncer la islandesa Hafdís Sigurðardóttir (6,50), seguida per la maltesa Rebecca Camilleri (6,15) i la montenegrina Ljiljana Matovic (5,60).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT