PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les gestants participaran més en el pla de part i de naixement

Les embarassades tindran un llibret que compartiran amb ginecologia i llevadora

Per E. J. M.

Un nadó acabat de néixer a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Un nadó acabat de néixer a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | TONY LARA
Les embarassades podran participar més activament en la decisió de com ha de ser el seu part i la primera atenció al seu nadó. Evidentment, fins ara també podien opinar, però el servei de maternitat i obstetrícia (ginecologia, llevadora i pediatria) ha decidit «fer pinya» i crear un grup de treball «per seguir una mateixa línia».  Des d’avui es començaran a distribuir entre les gestants –a les consultes de ginecologia i de les llevadores– un llibret que conté el Pla de part i de naixement, en què la futura mare pot exposar els seus desitjos per quan arribi el moment de donar a llum i que es tindran en compte durant tot el procés. 
 
Amb tot, encara que la dona tingui una idea de com ha de ser el seu part i tingui «autonomia» per decidir-ho, el personal sanitari aplica «el principi de beneficiència», és a dir, que primer és la salut del pacient i les decisions mèdiques prevalen. Si una dona té molt clar que vol donar a llum de forma natural però per complicacions s’ha de practicar una cesària d’urgència, es farà. 
 
El Pla de part i naixement es va presentar ahir als professionals de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb la intervenció de la llevadora Cristina Pérez, la ginecòloga Marta Bueno i el pediatra Josep Estrada. El model de llibret es provarà durant els pròxims sis o dotze mesos abans de decidir si s’han d’introduir canvis. «És un document dinàmic, per preguntar, per discutir entre gestant i metge/llevadora», va insistir Pérez.
 
Les embarassades obtindran el Pla de part i de naixement entre les setmanes 28 i 32 de gestació perquè tinguin temps de llegir-lo, preguntar, informar-se i decidir. Després l’entregaran a la llevadora en la seva última visita abans del part, i la documentació s’afegirà al partograma de la dona i estarà disponible al Bloc Obstètric perquè el personal el consulti durant el part.
 
El Pla de part i de naixement, personalitzat, explica a la dona que pot escollir una persona que l’acompanyi durant tot el procés i que entri amb ella a la Sala de parts, l’informa de diverses pràctiques que s’evitaran sempre que sigui possible (episiotomia, sondatge, enema, etcètera), de quines mesures de confort i ambientació prefereix durant la dilatació, mètodes per alleugerir el dolor, l’atenció durant l’expulsiu i la instrumentalització, si vol ser donat de sang de cordó umibilical per al programa Concòrdia –base de dades pública– o per a ús privat, i si en el moment de néixer el nadó vol un contacte pell amb pell immediat.
 
El document també parla del postpart i de l’atenció al nounat: administració de vitamina K, d’una pomada oftalmica antibiòtica, de la vacuna contra l’hepatitis B i la detecció precoç de malalties congènites (la punció del taló) i sordesa. Les mares també poden opinar sobre si volen estar presents durant les cures i atenció al nadó i quin tipus d’alimentació se li vol donar (lactància materna o artificial).
 
L’atenció al nadó després del naixement també canvia d’orientació ja que cada vegada s’opta més «per evitar al màxim la separació entre la mare i la família i el nounat», va aclarir Pérez. «S’intenta que l’atenció al nadó es faci a l’habitació sempre que es pugui o que els pares hi assisteixen, s’evita endur-se el recent nascut de l’habitació». 
 
LA DONA, PROTAGONISTA / «Un part és molt dinàmic, molt difícil de planificar», va subratllar la llevadora. El pla, per tant, és una guia però, en cap cas, va a missa, tot dependrà de l’evolució del part i la dona també pot canviar d’opinió. «La gent ve a la consulta amb moltes idees preconcebudes i ara rebrà més informació. Però no és un contracte, la dona expressa els seus desitjos». 
 
Amb el desenvolupament del Pla de part i de naixement «la dona pren el protagonisme que fins ara potser no tenia», va admetre la llevadora. «És un avenç per a la gestant, estarà més preparada». Tota la informació, a les consultes de ginecologia i de les llevadores. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT