PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’ambaixada dels EUA assegura que Smith no es referia al cas BPA

L’òrgan nord-americà va emetre una nota on afirma que les recomanacions eren de caràcter general

Per IVÁN ÁLVAREZ

Anton Smith, al Fòrum Internacional antiblanqueig de capitals d’Ausbanc
Anton Smith, al Fòrum Internacional antiblanqueig de capitals d’Ausbanc | El Periòdic
L’ambaixada dels Estats Units va emetre ahir un comunicat amb la pretensió d’aclarir que les paraules que el conseller econòmic, Anton Smith, va manifestar el passat 21 d’abril en un col·loqui a Madrid, i que ha generat un obert debat d’interpretació, en cap cas, feien referència al cas de Banca Privada d’Andorra. 
Aquell dia, Smith, en la part final de la ponència, es va referir a la nota verbal emesa l’agost de 2014 i on s’instava al Govern a reforçar el seu règim de prevenció de blanqueig de capitals. El conseller va afirmar que «l’any passat vam assenyalar la nostra inquietud amb un informe oficial dirigint l’atenció de les autoritats a algunes errades identificades per Moneyval, per Fatf –Financial Action Task Force– en l’actuació del sistema allà», en referència a Andorra. Així mateix, Smith va afegir que les autoritats andorranes van tenir manca d’actuació tot i els avisos de les nord-americanes: «No diré que no es van adonar, però sí que no han actuat amb la fluïdesa que esperàvem, i per això hem agafat el ‘martell’ al final». Aquesta afirmació, abocada al Fòrum Internacional antiblanqueig de capitals d’Ausbanc (Associació d’Usuaris de Serveis Bancaris), i que ha generat controvèrsia i un creuament d’acusacions entre el Govern i SDP, no estan vinculades, segons la nota de l’ambaixada americana, a «cap cas que penal que estigui en fase d’investigació ni a cap institució financera concreta d’Andorra». 
En el comunicat fet públic ahir s’especifica que la conferència que va oferir Smith estava prèviament preparada i que les citades declaracions es van fer en el torn de preguntes. També deixen clar que Anton Smith «va parlar d’una nota verbal, de caràcter general, que l’ambaixada dels Estats Units a Espanya i a Andorra va enviar al Govern amb recomanacions per millorar el règim de prevenció de blanqueig de capitals. En aquest sentit, els comentaris d’Smith, reflecteix la nota de l’ambaixada, «no estaven relacionats amb l’actuació de la Secció 311 presa contra Banca Privada d’Andorra», a proposta de norma emesa pel FinCEN el passat 10 de març. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT