PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern descarta la possibilitat que es dissolgui el coprincipat

Cinca assegura que «no hi ha res de cert» en els rumors sobre la submissió al BCE

Per Marisa da Costa

Joan Blasi i Jordi Cinca, abans de la roda de premsa d’ahir.
Joan Blasi i Jordi Cinca, abans de la roda de premsa d’ahir. | Tony Lara
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va desmentir ahir «la hipòtesi compartida per diversos mitjans espanyols» sobre l’obertura, per part del Vaticà, d’una reflexió sobre el seu paper polític al Principat. El representant de l’Executiu va assegurar que «no hi ha cap indici que ens faci pensar que això és cert», sustentant la seva asseveració en la recent visita oficial del cap de Govern, Antoni Martí, al Vaticà el passat 5 de setembre, «on es va reunir amb el Sant Pare». A més de destacar aquest «contacte privilegiat de no fa gaire temps», va recordar els «freqüents» intercanvis amb el copríncep episcopal», al·legant que «si hi hagués notícies en aquest sentit les tindríem de primera mà». Amb tot, va reconèixer que seria «preocupant» la probabilitat que es dissolgués aquesta figura.
 
La suposada submissió del sistema financer andorrà al control del Banc Central Europeu (BCE) del que també mitjans de l’Estat veí es feien ressò no entra tampoc dins de les previsions de l’Administració: «La hipòtesi no és ni tan sols possible». L’entrada al Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) pel qual el Banco de España (al que presumptament el BCE subrogaria la tasca de vigilància de les finances andorranes) «avui dia no és una opció», primordialment perquè el Principat «no compleix amb els requisits: no forma part de la Unió Europea ni tampoc de l’eurozona». A tot plegat Cinca va afegir que les negociacions per passar a formar part de la institució continental no afavoririen tampoc la possibilitat de ser vigilats pel MUS perquè l’acord amb la Unió es troba pel moment en un procés molt «prematur». 
 
Modificacions legislatives/ La sessió ministerial va aprovar també tres projectes de llei, perseguint l’adaptació de la normativa andorrana a les recomanacions emeses pel Moneyval, comitè que avalua el blanqueig de capitals i que actualment es troba en la darrera fase d’anàlisi del sistema financer del país. 
 
El primer desplegament reglamentari afecta al Codi penal i consisteix en l’ampliació dels delictes subjacents, entre els que cal destacar la inclusió del contraban a l’àmbit del blanqueig i que fins ara únicament estava tipificat. En aquesta línia, l’auto-blanqueig passa a tipificar-se de forma completa; el Codi acollirà, en cas que s’aprovi el projecte, les sis conductes previstes pel Moneyval a aquests efectes. 
 
Per aprovar la darrera fase de l’avaluació a la que el proper mes de setembre se sotmetrà al sector financer, era també necessari adaptar la modificació de la llei de cooperació penal internacional contra el blanqueig, eixamplant la única forquilla de sancions existent que fins ara no tenia en compte qui cometia les infraccions. Ara es detallaran com a lleus, greus o molt greus. La darrera normativa sotmesa a modificacions és la que regula l’actuació de les companyies asseguradores, que passarà a introduir requisits d’honorabilitat empresarial i professional i d’experiència professional encarats a les persones que es troben al front d’aquest sector. A més, amplia les competències del Govern a la supervisió d’aquestes entitats. 
 
A la cerca de saigs/ Torna a obrir-se el concurs per a la selecció de les tres persones que han d’exercir la figura del saig, un sop exclosos els aspirants que es presentaren a la convocatòria oberta el passat mes de març.
 
Licitacions i adjudicacions d’obres/ Els propers mesos es desenvoluparan les obres de condicionament de les dutxes del Centre Penitenciari, així com la reforma de la caserna dels bombers de la Massana. Així, s’ha aprovat també l’execució de diverses obres a les escoles francesa i espanyola de Sant Julià de Lòria, com és la instal·lació de plaques solars. D’altra banda i tancant un procés ja iniciat pel Comú d’Encamp per a enllestir els preparatius de cara a la «Vuelta a España», es repararan els murs de contenció de la carretera que comunica Vila amb Beixalís. Per últim, s’eixamplaran 220 metres de la CG-2, treballs que seran adjudicats mitjançant la realització d’un concurs públic nacional.

Ajuts per a l’àmbit de la investigació/ La trobada de ministres d’ahir va donar el vistiplau a l’obertura de la convocatòria per accedir als ajuts per a la mobilitat d’investigadors. El termini és obert fins el proper 11 de setembre i s’hi poden acollir aquelles persones que demostrin desenvolupar una tasca com a investigadores, professors universitaris o bé estudiants de tercer cicle. La dotació cobrirà el desplaçament i la manutenció per a realitzar estades breus en centre i empreses dedicades al món de la recerca.
PUBLICITAT
PUBLICITAT