PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Muntanyencs per l’Himàlaia ajuda a l’escolarització nepalesa

La fundació andorrana aposta per donar un futur professional i social als infants

Per ESTEFANIA GRACIA

Nens i nenes a una escola de Bhutan, al Nepal.
Nens i nenes a una escola de Bhutan, al Nepal. | EL PERIÒDIC
Actualment, l’ingrés mitjà per càpita a Nepal és de 20 euros al mes. Mentre que els drets de matrícula són de 30 francs suïssos (28,55 euros) pels estudiants de l’escola de primària, i 30 euros pels estudiants de secundària. Tenint en compte aquestes dades i que la majoria de les famílies nepaleses tenen més de dos fills, és gairebè impossible que aquests pares puguin concedir uns estudis i una carrera als seus petits. Per aquest motiu, diverses associacions i fundacions d’arreu del món, es centren en donar i garantir un futur professional a aquests nens. 
 
La Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia, nascuda a Andorra fa uns 15 anys, forma part d’aquest sector que permet apadrina els joves i infants per garantir-ne l’escolarització. La patrona de la fundació, Déborah Ribas, afirma que l’educació és fonamental per poder formar la societat nepalesa i permetre que aquesta creixi. «A més, amb els dos terratrèmols que han sacsejat el Nepal, es fa més necessària l’ajuda i l’acollida de tots aquests nens i els seus familiars» comenta Ribas.
Segons la patrona, «els nens agraeixen molt que els ajudin, i això es veu reflectit en les seves notes, doncs no tenen res a envejar als expedients acadèmics d’Andorra o qualsevol altre indret». A més, les noies nepaleses estan destacant cada cop més en  els col·legis, doncs com afirma Ribes, el passat octubre de 2014, es van atorgar uns premis als millors alumnes de les diferents escoles de la zona nepalesa, «i les nenes es menjaven als nens, i és que de sis premiats, cinc van ser nenes, i no només això, en les notes també veus com cada dia els superen més». 
 
Tot i que Nepal no és un dels països més masclistes del món, sí té encara l’estigma social del paper de la dona a casa i de l’home prosperant en el món laboral, doncs així ho creu també Ribas. «El problema, a més, és que tot l’esforç que fem perquè les noies també estudiïn, de vegades queda diluït quan arriben a l’edat de casar-se i tenir fills», doncs els pares les prometen i tots els estudis que han cursat, es queden en «una formació de a més». 
 
Situació actual a Nepal / Per ara, la zona afectada ja ha rebut l’impacte de dos terratrèmols, tot i que els experts, com l’investigador en l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, Miguel Ángel Rodríguez, afirmen que la predicció no és possible a dia d’avui, però que podria ser que encara n’hi haguessin més. 
Ribas assegura, però, que cal preparar-se també pels propers monsons que afectaran a la vall, doncs «vindran fortes pluges i vents, i és possible que les cases que no hagin caigut pel terratrèmol, acabin caient per aquests fenòmens». A més, «també influeix molt la condició psicològica, i és que havent conegut els dos sismes anteriors, si la gent nepalesa s’ha d’afrontar a un altre, ho farà amb més por, doncs ja han viscut el mal que aquests poden fer». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT