PUBLICITAT

Andorra la Vella

El comerç opta a ajuts europeus a través de l’acord CCIPirineusMed

La CCIS signa un conveni de cooperació amb el seu homòleg de Lleida, Girona i Perpinyà

Per Marisa da Costa

La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escalé, presentava ahir la nova pàgina web del projecte CCIPirineusMed.
La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escalé, presentava ahir la nova pàgina web del projecte CCIPirineusMed. | Tony Lara
La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) va signar a les darreries del passat mes de maig un conveni de col·laboració pel qual obre les portes a la possibilitat d’obtenir ajudes econòmiques per part de la Unió Europea que, per la seva condició de no pertinença a la institució continental, es trobaven fins l’actualitat fora del seu abast. Aquesta nova font de finançament no seria atorgada de forma directa al sector andorrà, sinó que seria fruit de l’acció conjunta que s’impulsarà a través de l’establiment de la posada en comú d’interessos germinada amb el pacte entre Cambres de Comerç i Indústria Pirineus-Mediterrani (CCIPirineus-Med). La cooperació amb els altres tres membres que participen del conveni, Perpinyà, Lleida i Girona, serien la via d’accés als fons europeus. Tanmateix, les injeccions econòmiques no serien directes sinó destinades als plans de treball conjunts entre totes quatre regions.
 
La finalitat primera de l’acord assolit el passat dia 29 és el de «desenvolupar i potenciar uns valors propers» que fins ara no havien estat prou explotats, tal i com va explicar ahir la directora de la CCIS, Pilar Escalé. Els fonaments per impulsar i fer créixer «la cooperació econòmica transfronterera» s’emmarquen en l’aprovació per part de la Comissió Europea, el passat 19 de maig, del Programa Interreg VA Espanya-França-Andorra (POCTEFA). El proper mes de setembre es presentaran els programes conjunts que optarien a obtenir els fons europeus.
 
Aquesta iniciativa respon, segons va informar Escalé, a «la necessitat de les empreses de cercar noves oportunitats», així com a la voluntat «d’apropar aquests territoris i les seves empreses, creant una xarxa de contactes beneficiosa per a tothom». Tal com va destacar la directora de la Cambra, potenciar les interrelacions entre aquests punts geogràficament propers i pròxims culturalment parlant permetrà a petites i grans empreses ampliar el seu espai d’actuació i ampliar la seva xarxa de distribució, provisió i producció, entre altres aspectes. «Per tal d’enfortir aquest lligam» amb el català com a «nexe comú», el conveni pretén «facilitar la mobilitat i la cohesió», seguint l’objectiu de «fomentar la creació de partenariats, realitzant accions conjuntes entre territoris i esborrant, en definitiva, l’efecte barrera que la frontera provoca en alguns casos». Pel moment, l’acord es troba en una fase embrionària, pel que la sola acció que per ara s’ha encetat és la creació d’un web comú on es facilita, en els tres idiomes oficials de les zones adherides a l’acord, informació d’interés per a les empreses: www.ccipirineusmed.com/m/.
 
El projecte va sorgir arrel de l’avaluació, «ara fa tres o quatre anys», dels vincles de cooperació entre l’àmbit empresarial d’aquestes regions interconnectades malgrat l’existència de fronteres. L’escassa interactivitat va empènyer les cambres de comerç a «donar embranzida a les oportunitats existents i així posar solució a l’evident desconeixement» que encara persisteix i pel que Andorra es veu notòriament damnificada. Aquesta línia d’actuació per part de la institució de promoció empresarial s’ha de comprendre en el context d’obertura econòmica en què el Principat va endinsar-se el passat 2012 i pensat per a l’atracció de nous negocis però també per a la internacionalització dels nacionals.
 
La CCIS es mostra optimista i creu que la firma del CCIPirineusMed suposarà una important via de creixement per a les pimes locals, així com per afavorir l’intercanvi de «turisme entre mar i muntanya» del Principat amb Girona, per exemple.

Els membres del conveni impulsen un web per afavorir la participació empresarial/ La primera acció incentivada, després de la signatura de l’acord de participació entre Lleida, Girona, Perpinyà i el Principat, va ser l’obertura d’una nova pàgina web conjunta vinculada al lloc digital de cadascuna de les cambres participatives: ‘www.ccipirineusmed.com/m/’. En aquest espai on s’aglutina la informació sobre el programa emprès a finals de maig, s’hi aniran presentant els projectes que s’emprenguin a mesura que avancin les negociacions i s’hi  facilita un contacte a les empreses per tal que es comuniquin amb els respectius conglomerats empresarials i, així, s’expandeixin en les zones adscrites al conveni. D’aquesta manera, es proporciona als empresaris dades d’interès per a la seva sortida; si més no, les primeres nocions per emprendre la seva dilatació. L’objectiu d’aquest portal, disponible en català, castellà i francès, és familiaritzar els negocis amb els sectors amb què podrien intercanviar serveis fora del seu territori habitual: cercar proveïdors, distribuïdors, productors... Tot plegat contribuiria al creixement empresarial de caràcter transfronterer.
PUBLICITAT
PUBLICITAT