PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Alerta al Pirineu i Prepirineu per un front de fortes tempestes

Avís al Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya

Per EL PERIÒDIC

Mapa del temps de l’Alt Urgell enviat pel Servei Meteorològic de Catalunya.
Mapa del temps de l’Alt Urgell enviat pel Servei Meteorològic de Catalunya. | SMC
Protecció Civil de la Generalitat DGPC va posar ahir en Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT i va demanar extremar les precaucions davant les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indicaven l’arribada de tempestes a partir d’ahir a la  tarda al Pirineu, Prepirineu, comarques de la Catalunya Central i prelitoral de Barcelona i Girona.
 
Els xàfecs registrats ahir, que van superar els 20 l/m2 en 30 minuts es preveia que podien anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa. Però el temporal encara no s’ha calmant, doncs s’espera que plogui amb intensitat a l’Alt Urgell, la Cerdanya, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, el Berguedà i el Vallès Oriental. Tanmateix, les comarques on podrien produir-se més incidències són les de Girona (Ripollès, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Selva i Alt Empordà) i de la Catalunya Central (Anoia, Osona i Bages). 
 
En aquestes comarques, i amb caràcter local, segons Protecció Civil,les tempestes podran comportar incidències per acumulacions d’aigua i petites inundacions. A més, el front de tempestes d’ahir i abans d’ahir a la tarda ja van deixar acumulacions d’aigua destacables en pocs minuts que en alguns casos van produir afectacions localment importants, com en el cas de les incidències per acumulació d’aigua que es van produir a la Garriga, i van obligar a intervenir als voluntaris de protecció civil i a la policia local conjuntament amb els Bombers de la Generalitat.
 
Precaució / Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania per l’avís de precipitació intensa. Abans de que comencin les pluges, és recomanable resivar la teulada i mantenir nets de brutícia, terra i fulles, els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Doncs «aquestes accions poden evitar la majoria d’inundacions». 
I un cop comencin les pluges intenses, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals. «Cal evitar travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, es pot incrementar de forma sobtada». A més, destaca que és important «recordar que no s’ha d’aparcar cap vehicle en zones de risc inundables, rieres o similars». Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT