PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El Ministeri de Salut espera enllestir a finals d’any la reforma del Pla Nacional

Rosa Ferrer anuncia l’entrada a tràmit parlamentari de la Llei qualificada de les llibertats sindicals

Per IVÁN ÁLVAREZ

Rosa Ferrer, durant la compareixença ahir a l'edifici administratiu
Rosa Ferrer, durant la compareixença ahir a l'edifici administratiu | Tony Lara
La cartera de Salut, Afers Socials i Ocupació va exposar ahir les seves línies estratègiques per a aquesta legislatura en curs. Rosa Ferrer, responsable de l’àrea, va destacar que la línia del ministeri serà la de mantenir una «política de continuïtat respecte a la legislatura anterior». En l’àmbit de salut, la voluntat política, segons va senyalar Ferrer és «es treballar en relació al Pla de Salut d’Andorra en vistes al 2020. Un document que està molt avançat i treballat i que ha de servir de marc per establir les línies de la reforma sanitària que es planteja des del Govern». La vocació, segons va apuntar Ferrer, és que aquest document es pugui negociar políticament, es tracti amb tots els agents implicats en l’àmbit sanitari i pugui ser sotmès a debat parlamentari. La idea és «poder tenir-ho enllestit a finals d’aquest any per donar legitimitat a tot el projecte de reforma», va afirmar la ministra. 
Dintre d’aquesta carpeta, les diferents accions que es volen dur a terme són, bàsicament, quatre. Primer, fer front a les malalties cròniques i dependents –abordatge integral, prevenció, recuperació i rehabilitació– de diferents afectacions. En segon terme, el desplegament del Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS) i la implementació del metge referent, la potenciació de l’acció integral i coordinada entre els professionals assistencials i aconseguir implantar la història clínica compartida (HCDA). La tercera acció respon a l’enfortiment de la governança del sistema, implantar el SISA (Sistema d’Informació de la Salut d’Andorra) i reforçar les capacitats del ministeri i la CASS, pel que fa a la planificació i regulació. Com a darrera acció, el desplegament i millora del marc de regulació, Ferrer va explicar que «caldrà modificar la Llei del SAAS a aquest nou entorn assistencial» i va esmentar les altres reformes legislatives més importants que aniran adreçades, bàsicament, a «modificar els plantejaments perquè tot el sistema giri al voltant del ciutadà i de la qualitat de vida de la persona».
 
Afers socials/ En aquest àmbit, i vinculat amb el Pla Nacional de Salut, el Ministeri treballa en el desplegament de la llei de serveis socials i sociosanitaris amb l’elaboració d’un Mapa Sociosanitari, promovent un accés equitable a les prestacions i potenciant l’atenció de proximitat. També es vol posar en marxa la Comissió Nacional de Benestar Social (CONBS), la Comissió de Participació d’Entitats Cíviques (COPEC), i l’impuls, conjuntament amb els comuns, de la creació de les respectives comissions tècniques comunals de Benestar Social. Altres accions que es volen implantar és l’execució d’una auditoria bianual per assegurar l’eficàcia i l’eficiència dels serveis socials, desplegar el sistema integrat d’informació social i sociosanitària i l’el·laboració del Pla Nacional dels Serveis Socials i Sociosanitaris (PNASS). Tot plegat, com va apuntar Ferrer, «en un treball transversal entre les àrees de salut i afers socials, perquè estan vinculades i no es poden dissociar».  
 
Ocupació/ En aquest apartat, la Ministra va anunciar que a finals d’any o principis del 2016 es pretén entrar a tràmit parlamentari la modificació del Codi de relacions laborals i la Llei qualificada de les llibertats sindicals i va afegir que «possiblement acabi sent una proposició de llei i no un projecte». Una altra de les principals accions és promoure un marc regulador de l’ocupació i dels programes i polítiques actives d’ocupació. Pel que fa al Servei d’Ocupació, es pretén millorar i dinamitzar la seva difusió apropant aquest servei al món empresarial i es vol millorar la coordinació entre el Servei d’ocupació i la resta de serveis i actors que intervenen en el programes ocupacionals. En aquest sentit, s’està treballant en un informe per determinar «què s’està fent, com s’està fent i què s’ha de fer al Servei d’Ocupació», segons va afirmar la secretària d’Estat d’Ocupació, Cati Juan, qui va afegir que  «cal una reconversió del servei». El Ministeri té previst, també, crear nous programes ocupacionals específics per afavorir la reinserció laboral dels majors de 50 anys aturats, per facilitar l’accés al mercat de treball als joves universitaris i es potenciarà la inserció sociolaboral efectiva de les persones amb diversitat funcional. Pel que fa a l’àmbit de les competències i transferències, no s’ha creat una cartera específica, tot i que Rosa Ferrer liderarà aquestes accions. La ministra pretén reprendre l’acord institucional de l’abril del 2014 i desenvolupar-lo sense modificar el marc constitucional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT