PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS denuncia l’incompliment de la llei de cooperació penal

Lamenten que no s’hagi creat la comissió de prevenció

Per Marisa da Costa

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios.
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios. | ANA/ M.T.
El Partit Socialdemòcrata (PS) va denunciar ahir per mitjà del seu primer secretari, David Rios, l’incompliment per part del Govern de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners. 
 
Aquesta ampliació de la norma, impulsada al mes de gener a proposició de l’actual ministre de Finances, Jordi Cinca, preveia la creació d’una Comissió Permanent de Prevenció del Blanqueig i el Finançament del Terrorisme. 
 
La mesura es va emprendre a partir d’un suggeriment per part de Moneyval, el comité d’experts en avaluació d’antiblanqueig que, actualment, es troba sotmetent el sistema financer andorrà en la darrera d’una avaluació iniciada el passat 2012. 
 
Rios va denunciar la deixadesa de l’Executiu a aquest respecte, al·legant que «el ministre que va defensar aquesta llei ara fa sis mesos i que ara es troba liderant el procés [de resolució del cas de Banca Privada d’Andorra] no s’ha adonat del seu incompliment», fet que «no deixa de ser curiós».
 
El primer secretari socialdemòcrata va traslladar ahir als mitjans  la preocupació per la falta de responsabilitat del Govern en un moment com l’actual, «en què el sistema financer andorrà es troba sota la lupa dels organismes de control internacionals» i assegura que des del PS no es té constància que aquesta comissió hagi estat ni tan sols constituïda.
 
David Rios creu que l’impuls d’aquesta comissió hauria afavorit el procés de solució de BPA perquè la seva finalitat, segons va anunciar fent esment de la llei, és coordinar tots els organismes públics involucrats en la lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme, analitzar la situació, estudiar les mesures que es puguin prendre a aquests respectes i oferir assessorament en els canvis legislatius per tal de millorar el sistema, entre altres funcionalitats.
 
A més, segons la modificació de llei, aquesta comissió permanent havia d’agrupar cada tres mesos per defecte i de manera extraordinària en considerar-se necessari, els representants dels diferents actors implicats en el sistema financer del Principat. Tot plegat «s’adiu a la situació que està vivint el país arran de la crisi de BPA».
 
Des del PS «no entenem que la llei aprovada fa cinc mesos no s’apliqui», més tenint en compte que «en aquests moments el Moneyval ens pot cridar l’atenció» per la passivitat davant les propostes de millora del sistema financer que ara es troba sota la vigilància internacional. 
Per aquests motius els socialdemòcrates van voler «fer un toc d’alerta perquè el Govern convoqui aquesta comissió i es posi a treballar al voltant d’aquesta llei» el més aviat possible. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT