PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Comença el curs universitari de formació en malalties mentals

Els estudis tindran continuïtat amb un Postgrau i un Màster

Per JOSEP ROMERO

Rètol que informa de la ubicació del Centre de Salut Mental a l’Hospital de Meritxell
Rètol que informa de la ubicació del Centre de Salut Mental a l’Hospital de Meritxell | Tony Lara
Avui comença a la Universitat d’Andorra la formació adreçada als professionals amb titulació universitària en l’àmbit de la salut o social per tal de millorar la comunicació i oferir recursos per afavorir les relacions i el dia a dia amb els afectats per la malaltia d’Alzhemeir i d’altres patologies que produeixen algun tipus de deteriorament cognitiu.
 
Finalment el curs compte amb 15 estudiants matriculats,la majoria infermers i infermeres que actualment exerceixen a l’hospital de Meritxell. Una mínima part de l’alumnat està format per persones que han acabat els seus estudis i no han aconseguit un lloc de feina relacionat amb la seva formació. 
 
Segons va explicar el president de l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer (AAMA), Pere Valls, aquesta formació específica «permetrà no buscar professionals de fora d’Andorra i alhora oferir majors sortides professionals pels autòctons». És fruit de l’acord que va tancar fa uns mesos l’entitat amb el mateix cap de Govern, Toni Martí, que va apostar «clarament per una obertura de mires» davant aquesta realitat.
 
La formació tindrà continuïtat el proper mes de setembre quan comenci el Postgrau en Geriatria ofert per la mateixa UdA i que inclourà uns crèdits específics relacionats amb les diferents patologies vinculades als trastorns mentals. 

Formació / El Postgrau durarà dos anys i després la universitat oferirà un Màster sobre la mateixa temàtica. Tots els estudis estan homologats i, per tant, estan reconeguts tant a l’estat Espanyol com a França. 
 
D’aquesta manera els titulats podran tenir l’oportunitat d’ampliar el seu currículum, fins i tot, més enllà d’Andorra. Les sessions estan coordinades per la presidenta de la Fundació Alzheimer de Catalunya, Eulàlia Cucurulla, que a més treballa a la conselleria de Benestar Social de la Generalitat. A més compte amb la participació docent d’altres professionals d’aquest àmbit. 
 
Els alumnes rebran una orientació teòrica i pràctica basada en l’intercanvi d’experiències i la interacció en la resolució d’exercicis. 
El programa suposa una dedicació de 30 hores, 24 de classe presencial en sessions de vuit hores a la mateixa Universitat, i altres 6, de treball personal. Només poden presentar el treball els que hagin assistit a un mínim del 80% de les sessions lectives. 
 
Els estudiants que hagin superat el procés d’avaluació previst al programa obtindran un diploma d’aprofitament en el tracte  de la persona amb deteriorament cognitiu. 
A més els alumnes de titulacions reglades de la UdA podran aconseguir el reconeixement d’1,5 crèdits europeus. Gràcies a les subvencions de la Fundació Crèdit Andorrà, el curs per l’alumne representa un cost aproximat de 240 euros. 
 
Demanda feta realitat

 Valls va mostrar la seva satisfacció per aconseguir fer realitat una antiga demanda tenint en compte que «la bona voluntat i predisposició de molts cuidadors no està acompanyada en molts casos d’una bona preparació per part d’aquestes persones». 
 
Cal recordar que el curs, organitzat per la Universitat d’Andorra, amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, coincidirà en el temps amb la celebració d’uns tallers de formació per a cuidadors professionals que treballen als comuns, la Creu Roja i el SAAS-SAD i els adreçats als familiars cuidadors no professionals. 33 alumnes hi estan inscrits. Les sessions tindran lloc els dies 18 i 19 de juny a l’edifici Crèdit Centre i tenen un caràcter  gratuït. 
 
La iniciativa s’emmarca en el programa ‘La salut al dia’ de la Fundació, una línia de treball centrada a oferir informació i formació a les persones afectades per malalties de gran impacte social i als seus familiars i cuidadors, amb la finalitat de millorar-los la qualitat de vida i oferir-los eines per fer front al dia a dia. 
 
Valls va explicar que tot plegat es tracta d’un primer pas per tal que la ciutadania prengui consciència de la importància del que representa «aquest inici d’un camí que justament només ha fet que començar i  omple un buit que es feia imprescindible d’omplir». 

Afectats a Andorra
 
AAMA calcula que són més de 400 els afectats al Principat per algun tipus de demència cognitiva, la majoria per Alzheimer.
L’associació reclama un centre de dia on poder atendre bona part dels afectats. El seu president confia en els propers mesos tancar un conveni per oferir un centre concertat que doni sortida a una necessitat real del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT