PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ramaders del Pirineu exigeixen al Govern que pagui els ajuts

El col·lectiu recull firmes perquè porta un any de retard en el cobrament

Per EL PERIÒDIC

Una reunió dels membres de l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA).
Una reunió dels membres de l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA). | RÀDIOSEU
Els ramaders del Pirineu porten un any de retard en el cobrament dels ajuts compensatoris de muntanya i de ramaderia ecològica. És per aquest motiu que el passat dimarts van fer un «crit d’auxili» i van exigir al Govern que fes efectius aquests pagaments «abans d’acabar el mes de juny», segons va informar ahir RàdioSeu.
 
El president de l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA), Pere Roquè, va afirmar que de no complir-se aquest termini «tornarem a sortir a les carreteres a manifestar-nos i fer que la gent vegi el nostre malestar». Per reclamar aquests pagaments , però, també han iniciat una recollida de signatures. A més, Roquè demanat, a la Generalitat un Pla Integral de la fauna salvatge. I entre les coses que s’hauria de recollir, hi destaca els pagaments ràpids pels danys i compensar tant els directes com els indirectes. 
 
Roquè va explicar també que aquests impagaments afecten a un total de 170 explotacions ramaderes del Pallars Sobirà, i a unes 400 del conjunt de Catalunya. Així doncs, la xifra mitjana pendent de pagar a cada ramader és d’uns 6.000 euros per cada un dels ajuts (compensatoris de muntanya i ramaderia ecològica). Segons va mostrar Roquè, els ramaders arriben a entendre com altres ajuts com els de l’agricultura ecològica, «ja s’han fet efectius, i els de la ramaderia no», i asseguren que se senten «maltractats» donat que les subvencions dels ramaders de la muntanya «són sempre les darreres en pagar-se».
 
Segons informa l’assocciaicó, al Pallars Sobirà, «totes les explotacions que hi ha són petites i mitjanes, i els actuals retards en aquests ajuts, fan que deixin de ser competitives, ja que en depenen al 100% per continuar», va explicar Francesc Bertran, membre de l’Associació de ramaders del Pallars.
 
A més, Bertran va afegir que el 70% dels titulars de les explotacions ramaderes tenen més de 55 anys, i va insistir en que en aquesta comarca, el relleu generacional és bàsic, però que si els futurs ramaders veuen que les explotacions no tenen futur, aquest relleu als més joves, al final no s’arribarà a donar.
 
Pla integral per la fauna / D’altra banda, Roquè ha demanat el Pla Integral per solucionar els danys de la fauna salvatge contra el bestiar, i ha afegit que en el pla s’hauria de recollir que el pagament dels danys es facin efectius en un termini màxim de 30 dies i sense cost per al ramader.
 
Des del sindicat han denunciat públicament la crueltat d’alguns atacs de voltors contra el bestiar, ja que es donen casos d’aus que ataquen les vaques o les eugues en el moment que estan donant a llum, provocant-ne la mort. 
Per això, ASAJA demana mesures més expeditives per posar sota control l’excés de població d’aquesta espècie que, a més a més, està protegida i necessita que la llei l’empari. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT