PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cap positiu en els 31 controls de dopatge realitzats l’any passat

La Comissió va fer vuit anàlisi menys que al 2013, totes elles fora de competició

Per Iván Moure

La sortida del Nacional de 10K al Comunal, on es van fer 4 controls després de la cursa.
La sortida del Nacional de 10K al Comunal, on es van fer 4 controls després de la cursa. | Àlex Lara
La Comissió Estatal Antidopatge va efectuar l’any passat 31 controls de dopatge, dels quals tots van donar un resultat negatiu. Això significa que no hi ha cap positiu en aquesta matèria a Andorra des del 2012, quan es van detectar dos resultats adversos d’esportistes estrangers, en un control a la FontBlanca d’esquí de muntanya.
 
La xifra dels 31 controls efectuats suposa que es van realitzar vuit menys que l’any passat, tots ells fora de competició. Dotze es van fer durant dos esdeveniments esportius: vuit en un partit de la Primera Divisió de la Lliga Nacional de futbol, el 19 d’octubre, i quatre al Campionat d’Andorra de 10K d’atletisme. L’esport rei també va veure’s afectat amb vuit controls més realitzats en dos dies diferents durant l’estiu.
El primer control es va fer el 27 de juny a un corredor de la Federació Andorrana d’Esquí –la qual va rebre dues més per tenir un total de cinc exposats–i l’últim a la de Taekwondo, el 19 de desembre –també amb tres controls. Altres entitats afectades amb un van ser la de muntanyisme, natació i atletisme.

NOVA LLISTA DEL CONVENI INTERNACIONAL CONTRA EL DOPATGE

Un dels edictes que van sortir publicats ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) és el de la publicació de l’annex del conveni contra el dopatge fet a Estrasburg el 1989 i de l’annex I del conveni internacional contra el dopatge en l’esport creat a Paris el 2005 , és a dir, l’actualització de la llista de substàncies prohibides –anabolitzants, hormones, Agonistes, moduladors hormonals i metabòlics, diurètics, estimulants, narcòtics, cannabinoides i glucocortidoides– i mètodes –manipulació de la sang, química o física i dopatge genètic– per a aquest 2015 a i feta a càrrec de l’Agència Mundial d’Antidopatge (AMA).

Hi ha una actualització cada any del codi mundial antidopatge i el del 2015 va entrar en vigor l’1 de gener passat però el protocol a Andorra ha fet que no es fes públic fins ahir, ja que el Govern havia de comunicar-ho als coprínceps i al Consell General i esperar 15 dies hàbils per considerar la seva aprovació.
Qualsevol esportista que vulgui consultar l’actualització la pot trovar al web del BOPA (www.bopa.ad), Govern (www.govern.ad), Esports (www.esports.ad) o l’AMA (www.list.wada-ama.org).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT