PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

BPA desapareix el 31 de juliol

L’AREB crearà un banc pont abans de posar a la venda l’entitat, que tindrà propietari a final d’any

Per RAFA MORA

Una façana amb publicitat de Banca Privada d’Andorra, en una imatge recent.
Una façana amb publicitat de Banca Privada d’Andorra, en una imatge recent. | TONY LARA
L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va prendre una decisió sobre Banca Privada d’Andorra l’11 de juny i ahir es va comunicar als treballadors. L’entitat com a tal deixarà d’existir a finals del pròxim mes de juliol, es crearà un banc pont que l’AREB cataloga de «banc bo» i hi haurà un procés de venda per subhasta pública i competitiva que haurà de finalitzar abans no acabi l’any. Amb tot, s’hauran de complir uns requisits, com ara seguir amb el procés d’estudi dels clients, cosa que encara és verd perquè en són més de 20.000 els que no han estat examinats, dels 30.000, si fa no fa, que es calculen en total.
 
L’AREB va fer oficial ahir, primer als treballadors i més tard de manera pública mitjançant un comunicat, la decisió de vendre BPA i començar el procés que inclou la creació d’un «banc bo» i «immunitzat de les deficiències identificades en la gestió anterior de BPA indicades pel FinCEN», segons es llegeix a la nota enviada. Aquest banc «bo» rebrà els «actius i passius aptes» i serà dirigit sota l’atenta vigilància de la mateixa agència estatal, per després acabar en la venda definitiva a través d’una subhasta «competitiva» que desembocarà en una nova propietat «abans de final d’any». 
 
«L’AREB ha establert un pla mitjançant el qual es transferiran els actius i passius de clients una vegada estigui avançat el procés de revisió de cada client», resava la nota de l’AREB. Aquest estadi del procés és el que es coneix com Know your client, i consisteix en tenir totes les informacions possibles del client per assegurar una adequada procedència dels diners. 
 
Però, precisament en aquest sentit algunes fonts consultades discrepen, ja que valoren que aquest pas d’estudi i control podria ser un problema perquè és una feina bastant complicada ja que encara falten per conèixer en profunditat la procedència dels diners de més de la meitat dels clients de l’entitat, la qual cosa allargaria molt els terminis, i no es podria arribar a la data del 31 de juliol amb tot enllestit. Una altra cosa és, segons les mateixes fonts, que l’AREB decideixi refiar-se d’un determinat número de clients, i engegar la maquinària igualment. 
 
En tot cas, «a tots efectes, l’entitat pont serà un ‘Banc Bo’», continua l’AREB, el que anirà «acompanyat de l’aplicació d’una política de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme en línia amb els estàndards d’exigència que s’estan aplicant a la revisió realitzada als clients actuals de BPA».
 
Les claus de la decisió de l’AREB / La resolució de l’agència va per passes. La primera és que es descarta el trossejament de l’entitat, i per tant hi haurà venda en bloc –inclou les filials–, cosa que interessa a bancs o bé d’Andorra o bé de fora del Principat. Una altra és el que el banc serà operatiu, però sempre amb restriccions, perquè si bé els corresponsals hauran d’obrir contrapartides, també és cert que els clients tindran limitacions, perquè si no podria haver-hi fuga de diner, la qual cosa es vol evitar. 
 
També, la nova situació implica nous accionistes, amb l’AREB i una part pública, sense que s’hagi concretat res de la propietat actual del banc, a més de crear un nou organigrama i una nova direcció general.
 
La solució, a prop de les Comunals / Sigui o no per desig de l’atzar o de l’AREB, que és qui en teoria ha posat els terminis, la qüestió és que la solució definitiva del cas BPA serà al voltant de les pròximes eleccions comunals, la qual cosa les condicionarà ja que serà un tema que estarà sobre l’agenda política i de la mateixa campanya electoral.
 
Exposició davant dels treballadors / Els encarregats d’informar els treballadors van ser els mateixos representants dels empleats, Lluís Pérez i Marc Cornella. Tots dos van explicar la situació nova després de la decisió de l’AREB i les condicions –possibles– amb que s’hi poden trobar en el seu futur laboral.
 
Hinojosa compareixerà en el Consell General / Aquesta resolució de BPA per part de l’AREB ja ha estat presentada al ministre de Finances i a l’INAF, i ahir dilluns al matí el president de l’AREB, Albert Hinojosa, va demanar comparèixer davant del Consell General per exposar el pla, segons informava la mateixa agència. En aquest sentit, la Junta de presidents es reunirà demà passat, dijous, per decidir la data i davant de quina comissió tindrà lloc la compareixença. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT