PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Violència en l’àmbit domèstic

En els primers sis mesos hi ha hagut 21 detencions, cinc només la passada setmana

Per RAFA MORA

Una dona mostra un cop en un braç, en una imatge d’arxiu.
Una dona mostra un cop en un braç, en una imatge d’arxiu. | TONY LARA
La setmana passada hi va haver a Andorra cinc detencions per casos de violència domèstica, presumpta, segons la Policia, però que són una dada important perquè en el que va del 2015 n’hi ha hagut 21. No és el Principat un país en què hi hagi, aparentment, un problema seriós en aquest sentit, però sí cal destacar que els casos sempre criden l’atenció precisament per això, per no ser habituals, i que, en tot cas, és sempre desitjable que no hi hagi.
 
Amb tot, les dades són les que són, i segons els informes de la Policia des de l’1 de gener d’aquest any, han estat 21 les detencions per un «delicte contra la integritat física i moral en l’àmbit domèstic». Evidentment, aquesta formalisme del llenguatge inclou molts i diferents casos, tots amb les seves peculiaritats. El 4 de gener, primer de matinada i després ja a la tarda, hi va haver dues detencions. En aquell moment es va tractar d’un resident portuguès de 50 anys implicat en una baralla familiar entre pares i fills a Escaldes-Engordany. La Policia hi va haver d’intervenir i detenir el presumpte agressor, tal com també va haver de fer a les 16:43h a Andorra la Vella amb un resident espanyol de 39 anys per una baralla conjugal.
 
Al mes de febrer, el dia 6 un altre espanyol no resident de 39 anys va ser detingut per un delicte de maltractament domèstic, i el dia 11 a les nou del matí un resident marroquí, de 30 anys, va ser també retés per la Policia per les mateixes raons. El final del mes de febrer va incloure altres tres detencions en aquest sentit: el dia 25, una a les 21:11h a la Massana, en aquest cas una dona andorrana de 26 anys per «amenaces de mort en l’àmbit domèstic», a més d’«injúries, amenaces i resistència greu» als policies, delicte que també va cometre, dos dies després al Pas de la Casa, un resident equatorià de 21 anys. Aquell mateix dia, a Escaldes-Engordany, novament hi va haver amenaces de mort, en aquest cas fetes per un andorrà de 50 anys, i també a casa seva.
 
Al mes de març, el dia 10 a la nit a Encamp hi va haver una altre detenció en aquest sentit, «per violència física i psíquica» en l’àmbit domèstic, tot i que aquell mes el fet més destacat va ser la detenció d’un resident espanyol de 37 anys com a presumpte autor de «violació de domicili i assetjament sexual», tot i que segons els informes de la policia no entraria en l’estadística d’àmbit domèstic. Aquell mateix mes, però, es va tancar amb altres dues detencions, una el dia 21 a la capital –andorrà de 25 anys– per «maltractaments i amenaces», i un altre el 28, a la tarda, a Escaldes, però en aquest cas per partida doble: van ser detinguts un home i una dona , tots dos residents espanyols de 34 anys, per «agressió mútua en l’àmbit domèstic».
 
Abril va semblar un mes tranquil en aquest sentit, però passat el seu equador va haver-hi una nova actuació. Va ser el dia 19 a Escaldes amb un resident espanyol de 33 anys, mentre que tres dies després a Canillo un xilè, resident a Andorra i de 44 anys, va ser detingut al seu mateix domicili en haver de presentar-s’hi la Policia, cosa que també va succeir però en ple carrer aquell mateix dia, a les 23:40h de la nit a Andorra la Vella, per una discussió que va arribar a la violència física entre una parella de residents espanyols de 42 i 41 anys.
 
A Aixovall, el mes de maig s’obria el dia 5 amb una discussió veïnal, però en l’àmbit domèstic el focus d’atenció era la detenció d’un resident andorrà de 50 anys el dia 10. Maig es tancava sense més, però arribat juny la cosa havia de canviar, perquè en aquesta darrera setmana, del 8 al 14 de juny, apareixien quatre casos més que incloïen cinc detencions. La primera el passat dissabte a Encamp, quan a les 7.35h es va detenir al domicili un resident argentí, mentre que el diumenge 14 va ser la grossa: de matinada hi va haver dos casos, els dos a la capital amb un espanyol no resident de 26 anys detingut al carrer, i un altre d’agressió mútua entre un equatorià resident de 21 anys i una andorrana de 23. El dia, però, va acabar a Sant Julià amb la detenció d’un resident portuguès de 42 anys que a més va oposar «resistència» a més de per «desobediència i injúries als agents de la policia».
 
Tot plegat, marquen uns primers sis mesos –i encara no ha acabat juny– en què les 21 detencions  suposen un toc d’atenció en una societat andorrana habitualment més relaxada en aquest sentit, tot i que si s’analitzen els informes policies de detencions, també es pot parlar dels delictes per conducció sota els efectes de l’alcohol. Però això és una altra història que, malauradament, és molt més extensa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT