PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els treballadors de BPA se senten desatesos per la resolució de l’AREB

Es valora la «calendarització» del futur del banc, però es critica que no se’ls té en compte

Per RAFA MORA

Els treballadors, durant un dels actes reivindicatius celebrats durant el passat mes d’abril a Escaldes-Engordany, davant de la seu central del banc.
Els treballadors, durant un dels actes reivindicatius celebrats durant el passat mes d’abril a Escaldes-Engordany, davant de la seu central del banc. | TONY LARA
El dia després del dictamen emès per l’Agencia Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) que anunciava la venda de Banca Privada d’Andorra (BPA), les reaccions dels representants dels treballadors i d’alguns dels representants polítics no es van fer esperar. Per part dels empleats es valora de forma positiva que hi hagi «una calendarització» del futur del banc, però es critica amb fermesa que en la resolució no s’hagin tingut en compte les peticions dels treballadors, cosa que fa que se sentin més desatesos que mai, mentre que per la part política, tant el Partit Socialdemòcrata com Socialdemocràcia i Progrés insisteixen en la manca d’informació de que disposen, més enllà de la nota de l’Agència, i tots dos partits coincideixen també en la durada excessiva d’aquest procés. Aquest rotatiu va intentar ahir posar-se en contacte amb el grup parlamentari Liberal, sense obtenir resposta.
 
«Ja sembla bé que hi hagi calendarització per la resolució tècnica, però no l’entenem si no es compta amb els treballadors», va manifestar ahir Lluís Pérez, un dels portaveus dels empleats, que va insistir en què els objectius són obtenir les «màximes recol·locacions i màximes indemnitzacions». En la reunió de dilluns amb l’AREB, els representants dels treballadors van posar sobre la taula aquestes qüestions així com el global dels seus neguits, i la resposta va ser que intentarien fer alguna cosa al respecte. «A mi em queda el dubte», va dir Pérez ahir, «de que la solució ha de ser conjunta i no a pedaços». «És sorprenent», hi va afegir, «que no hem rebut resposta de cap proposta de les nostres ni cap solució quan fa tres mesos que ho vam presentar».
 
Calendari posat pels treballadors / Pérez va afirmar ahir que, donada la situació, en les pròximes reunions amb l’AREB el col·lectiu que representen exposarà «un calendari» de treball. «La solució del banc s’ha de contemplar amb l’esforç dels treballadors, i no ho estem veient», va considerar. Les pròximes reunions seran «el més aviat possible».
 
Les crítiques d’SDP I PS / Els partits de l’oposició del Govern de Demòcrates per Andorra van criticar ahir la situació creada. En cap cas, però, es posa en dubte la resolució de l’AREB de vendre BPA, ni per part del Partit Socialdemòcrata ni per part de Socialdemocràcia i Progrés, tot i que l’opinió de Liberals d’Andorra no es va poder contrastar per part d’aquest rotatiu, tot i intentar-ho en diverses ocasions. Tant PS com SDP, que conformen el grup mixt al Consell General, es van queixar de la «manca d’informació», ja que només disposen de la nota de l’AREB emesa ahir. Així ho van afirmar David Rios, primer secretari del PS, i Víctor Naudi, vicepresident del grup mixt. Rios va exposar que per ell era «difícil valorar-ho [la resolució de l’AREB] quan desconeixes totes les propostes que s’han presentat». «Només coneixem una, que és la dita», hi va afegir Rios, que va demanar que el màxim de treballadors «conservin la feina, que els clients recuperin els seus diners, i que hi hagi responsabilitats», però va insistir en «la lentitud del procés». 
 
Per la seva part, Naudi va desitjar una ràpida compareixença «del director de l’Agència», per tenir més informació al respecte. «Ara hi ha dues etapes, amb un banc pont i els treballadors que s’agruparan aquí i altres no depenent del que sigui d’ells, i això genera neguit i dificultats». Naudi va criticar que «passen massa mesos» entre una etapa i altra, i creu que «el neguit seguirà augmentant». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT