PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els acomiadats de BPA tindran garantit els 25 dies per any treballat

La propietat demana diàleg a l'AREB, però aquesta s’enroca en no oferir-lo

Per RAFA MORA

Albert Hinojosa, president de l’AREB, en una imatge d’arxiu a l’edifici del Govern.
Albert Hinojosa, president de l’AREB, en una imatge d’arxiu a l’edifici del Govern. | TONY LARA
Albert Hinojosa, president de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), va ser ahir present a la reunió de més de tres hores amb els treballadors de Banca Privada d’Andorra, i va intentar explicar la situació per tranquil·litzar uns empleats que cada vegada veuen més clar que la venda de l’entitat serà a un banc andorrà, i que això implicarà una important reducció de plantilla. Hinojosa, però, va manifestar que en cas de comiat s’aplicarà la llei, que assegura els 25 dies per any treballat, amb un màxim d’un any. Aquesta garantia, amb tot, no alleuja el malestar general, tot i que d’altres decisions, com poder oferir una guia d’actuacions amb els treballadors per establir els passos a acomplir, almenys permet fer un camí cap a la sortida.

La reunió, llarga, amb l’AREB, va continuar amb una assemblea dels mateixos treballadors, ahir al vespre. Els empleats es van queixar davant d’Hinojosa i els directius de l’Agència de les exigències de mantenir la màxima activitat laboral, però per contra no rebre cap informació sobre si continuaran o no treballant. Mentrestant, altra part afectada, la propietat, exigia ahir diàlega amb l’AREB, cosa que l’Agència continua sense oferir i, és més, no troba la necessitat de fer-ho. Els Cierco no descarten tornar a la Justícia.
 
PRECEDENT
 
Banco Madrid serà una  guia, però no un mirall
El precedent de comiats de Banco Madrid, que va deixar unes condicions millor de les previstes per als treballadors, servirà com a guia però en cap cas com un mirall en el cas de BPA. «Intentarem que quedi reflexada alguna de les condicions de liquidació de Banco Madrid», va dir ahir el portaveu dels treballadors, Lluís Pérez, que va dir que el que es farà ara és «redefinir els dos convenis que estem treballant», perquè «no podem esperar més». En tot cas, segons les fonts consultades per aquest rotatiu, no se seguirà el pla de BM perquè alguns creditors podrien expressar el seu malestar perquè el banc que es vendria perdria valor.
 
TERMINIS
 
Una o dues setmanes per saber qui segueix i qui no
Pérez va declarar ahir que el que entenen és que «en una o dues setmanes» se’ls informarà de qui continua en l’exercici de les seves funcions i qui no. El que preocupa a la plantilla és saber qui ha de ser l’encarregat de decidir qui val i qui no, i quins seran els criteris per fer aquesta elecció. El que sí està clar és que marxaran al carrer més treballadors conforme es redueixi la quantitat d’actius bons que quedin en el «banc pont». Pérez, igualment, va dir ahir que no se’ls havia informat de quanta gent podria sortir de l’entitat, i va afirmar: «Per mi, haurien de ser zero acomiadaments».
 
BANC PONT
 
En dos mesos, el «banc bo» estarà en actiu 
Com que encara hi ha un procés en marxa que ha d’acabar d’estudiar la netedat de cada client i els seus diners, l’AREB va descartar ahir que el 31 de juliol tingui establert el traspàs a un banc bo. Així doncs, ahir es va dir davant dels treballadors que aquest temps s’allargaria fins els dos mesos, però sense una data fixa. El que es pretén en aquest període és fer efectiva la creació de la nova entitat gestionada per l’AREB i la transferència de tots els actius bons, tenint ja una estructura, el nombre de treballadors ja establert i, compte, no es descarta un posterior ajust d’aquest número. Es vol tenir una entitat ‘normal’.
 
COMPRADORS
 
Hi ha hagut interessos per fer-se amb actius solts
El procés de compra de l’entitat està en marxa tot i que la subhasta encara ha de ser d’aquí a cinc o sis mesos. De fet, la subhasta tampoc no caurà del costat de qui més diners aporti, sinó per a aquella entitat que doni més variables i opcions, tot i que els criteris exactes no estan establerts tampoc, segons les fonts consultades. Amb tot, de moment hi ha hagut alguns contactes d’entitats que han volgut fer-se amb el banc, però només s’han interessat per actius solts, el que ha fet que es descartés l’operació. De bancs internacionals, algun s’ha mostrat, però només com a intermediaris i per conèixer la situació. L’evolució cap al banc bo i després el seu treball acabarà per definir ofertes. 
 
ORGANIGRAMA
 
Hauria d’estar enllestit en màxim quatre setmanes 
L’organigrama del banc pont no està estudiat encara, però l’AREB hi treballa, segons va informar ahir als treballadors. Abans de les pròximes quatre setmanes, tant l’Agència com des de recursos humans del banc efectuaran el procés de selecció dels encarregats. No existeix, per part dels treballadors, una confiança en aquest sentit perquè es considera que els que ho han de decidir no saben exactament la feina que fa cada empleat.
 
TREURE DINERS
 
De moment, es mantindrà el ‘corralito’ al nou banc
La por a que hi hagi una fuga de capital massiu i que es torni a començar de nou obliga a que el ‘corralito’ –treure un màxim de 2.500 euros a la setmana– es mantingui fins i tot amb el banc nou. Es vol treballar per anar ajustant el procés de normalitat, però la preocupació hi és i, a més, tampoc no arribarà la normalitat total pel que fa al treball amb corresponsals, perquè les restriccions hi són presents.
 
LA PROPIETAT
 
Els accionistes exigeixen diàleg a l’Agència
La propietat de BPA va emetre ahir un comunicat en què demanava a l’AREB que obrís el diàleg amb ells. Segons els accionistes, s’exigeix que l’Agència «no rebutgi els contactes tot i haver-los demanat». La queixa inclou que «en cap moment» se’ls ha tingut en compte en la presa de decisions del futur de l’entitat. A més, els germans Higini i Ramon Cierco no descarten en cap cas continuar amb les accions legals que considerin oportunes, i Lluís Pérez, per part dels treballadors, va assegurar ahir que tot i no plantejar-s’ho en aquests moments, tampoc no tanquen la porta a fer-ho en un futur, una vegada s’esclareixi la situació actual. Ahir l’AREB va tornar a insistir davant dels treballadors que de diàleg amb la propietat, res. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT