PUBLICITAT

Andorra la Vella

Consens en eximir Andorra de la figura de paradís fiscal

Mateu i Montoro corroboren l’error així com els parlamentaris, tot matisant

Per MARISA DA COSTA

El síndic general, Vicenç Mateu, abandona la Casa de la Vall acompanyat pel primer ministre, Manuel Valls.
El síndic general, Vicenç Mateu, abandona la Casa de la Vall acompanyat pel primer ministre, Manuel Valls. | TONY LARA
Tots a la una: la inclusió del Principat en la llista negra de paradisos fiscals formulada per la Unió Europea (UE) va ser un –dissortat– error. I, en aquesta ocasió, totes les personalitats de l’àmbit polític coincideixen en corroborar el que el cap de Govern, Antoni Martí, constatava dimecres a la Trobada Empresarial. Era en aquest mateix marc on el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, afirmava que «Andorra clarament no és un paradís fiscal», paraules que reafirmava l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio.
 
Els representants dels grups parlamentaris que ahir es trobaven amb el primer ministre gal a la Casa de la Vall manifestaven la seva complaença en certificar l’error, sense abandonar, no obstant, el seu escepticisme. «Xoca que no s’hagi pogut aturar la comissió d’aquest error», lamentava el president del grup parlamentari Liberal, Josep Pintat, qui es mostrava incrèdul davant la incapacitat del Govern d’aturar la inclusió del Principat dins d’aquesta «llista negra» precisament en el moment en què es troba plenament endinsat en les negociacions per a arribar a un acord amb la UE.
 
El conseller general del grup mixt, Víctor Naudi, únic membre de l’agrupació present a la trobada, sostenia la preocupació: «Sigui un error o no, fa mal a la imatge d’Andorra». Tanmateix, ambdós polítics ressaltaven la transcendència de comptar amb el suport de Manuel Valls i, consegüentment, d’un país de primera fila com és França. Tant l’un com l’altre felicitaven el compromís francès d’acompanyar el Principat en el procés d’associació amb la UE i manifestaven la importància de seguir estrenyent llaços amb l’Estat veí.
 
El síndic general, Vicenç Mateu, i el demòcrata Miquel Aleix coincidien en ressaltar la impressió que imperava en l’ambient: satisfacció pel compromís francès vers Adorra.
 
Comiat A manuel valls/ Després d’un solemne comiat a l’Estadi Comunal de la capital, el cap de l’Executiu assegurava que «s’està pactant el calendari adequat per tal d’iniciar l’intercanvi automàtic d’informació en el moment degut». A més, defensava les reformes empreses la darrera legislatura i les mesures imminents tot afirmant «que ens trobem en el camí del creixement» i que hem d’«aprofitar» que se’ns deixi erigir-nos com a «país competitiu» tot preservant «el nostre marc fiscal». En aquest context, el dirigent lamentava que «encara no s’entengui que les reformes són necessàries», però sobretot denunciava que calguin avals externs «per donar sentit al que es fa a casa».
 
Després de la partida de Valls, Martí concloïa la jornada com a «trobada llarga i productiva» que demostra «la voluntat compartida d’incrementar els lligams». Sobre això, aclaria que la intenció no és només reequilibrar la balança i arribar al punt on Andorra i França es trobaven anteriorment sinó «fer-la créixer». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT