PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rebuda silenciosa

El primer ministre francès aprofita la caminada entre acte i acte per saludar la ciutadania

Per ESTEFANIA GRACIA

A dalt el Cap de Govern, Toni Martí i el primer ministre francès, Manuel Valls, saludant a cambrers i clients d’un establiment.
A dalt el Cap de Govern, Toni Martí i el primer ministre francès, Manuel Valls, saludant a cambrers i clients d’un establiment. | TONY LARA
Visita molt esperada la d’ahir, doncs ja no només perquè és la primera vegada que ve un primer ministre francès a Andorra, sinó perquè aquest, a més, és Català. I ja fos perquè coneixia el Principat per haver-ne estat veí durant diversos anys, o per propi dot natural, Manuel Valls es va passejar per diferents carrers d’Andorra com si d’un turista més es tractés. Tot i que les més de vint persones que l’acompanyaven –entre cossos de seguretat, càrrecs institucionals i els propis síndics, cònsols i cap de govern– feien ‘una mica’ més destacable la seva presència. 
 
Tot i això, el primer ministre va aprofitar les caminades establertes entre acte i acte per saludar als ciutadans i lluir el seu somriure , que gairebé no va desaparèixer en les cinc hores que Valls va estar a Andorra. I és que si la visita del primer ministre havia de servir per reforçar lligams entre el Principat i França, a més de mostrar que aquesta dóna suport a la situació actual del país, no hi havia cabuda a reaccions negatives, doncs amb la vintena de càmeres que Valls tenia perseguint-lo allà on anés –i allà on es permetés– aquestes accions ‘no es podien permetre’. 
 
D’aquesta manera, i seguint amb el protocol, Valls va aprofitar la curta estància que hi ha havia establerta. I és que des del moment en que el primer ministre baixava de l’helicòpter per posar un peu a Andorra fins que agafava aquest mateix per tornar cap a França, el rellotge es va moure amb estricta rigorositat.
 
La Casa de la Vall va ser la primera parada on els ciutadans i entusiastes van poder veure de ven a prop el primer ministre, quan aquests entrava a l’edifici i en sortia cinc minuts després fent així una petita visita de cortesia. El cert és, però, que Valls no va poder sentir el recolzament de la ciutadania, doncs tret de la premsa i les institucions, si ve es comptaven deu persones, encara era massa. Cal aclarir també, que la visita del primer ministre va ser un acte institucional, on no hi havia gaire oportunitat per fer ‘populisme’. A més, a diferència de visites anteriors, com la del copríncep  François Hollande, els comerços van seguir oberts, les escoles no van participar en alguns dels actes i la gent no va ser ‘cridada’ a sortir al carrer.
 
I que hi ha més institucional que una inauguració? Doncs aprofitant la presència de Valls, FEDA va veure l’oportunita perfecta per marcar l’inici del seu nou centre de control de l’energia elèctrica. I tot i que la visita no va durar més de 20 minuts, el primer ministre va tenir l’oportunitat de mostrar més companyonia i suport cap al seu company polític, el Cap de Govern Antoní Marti, donant així l’enhorabona al Principat per ser pioner en la implantació de noves energies elèctriques.
 
Seguint amb el timing, Valls va assistir puntualment a la seva trobada amb l’Ambaixada Francesa, on més d’un centenar de persones, l’esperaven atents per escoltar el discurs de germanor amb la seva comunitat. Aquí, Valls sí va poder sentir el recolzament dels seus compatriotes, doncs només arribar, el soroll de mans aplaudint al primer ministre, va fer ressò en tot el jardí on es celebrava l’acte. A més, no hi havia ni un espectador que es volgués perdre les paraules que Valls s’havia preparat. I és que en el discurs, a banda de presentacions formals i mirades de complicitat amb l’Ambaixadora de França, Ginette de Matha, Valls va fer referència a la importància de col·laborar entre els països veïns, a més de la satisfacció de veure que «s’estan fent bé les coses», doncs Valls va destacar la bona acció al firmar el Conveni de Doble Imposició entre el Principat i França. I també va fer referència a la necessitat de seguir cuidant les relacions bilaterals entre els dos països, a més del «bon rumb que està prenent Andorra volent-se apropar cada cop més a la Unió Europea».  
 
Però com a figura respectada i admirada per la majoria dels assistents, Valls no s’en va estar d’aparèixer en diverses fotografies que els propis ‘fans’ li demanaven. A més de firmar un autògraf per una dóna que remarcava la «gran alegria d’haver pogut xerrar amb el primer ministre». 
 
Entre salutació i salutació, Valls també va tenir temps per endur-se algun àpat a la boca, doncs com a bon Català, el primer ministre es va empassar un bon tros de pa amb tomàquet i pernil que va despertar el somriure de més d’un. Però aquest n’era només un tast, perquè acompanyat de tot el seu seguici, que no el deixava sol ni un instant, Valls va haver de caminar des de l’Ambaixada Francesa fins a l’Andorra Park Hotel per trobar-se amb Martí, que l’estava esperant per anar a sopar. D’aquesta manera, els dos polístics i uns pocs afortunats, van disposar-se a entrar al restaurant de l’hotel per fer un mos i segurament parlar d’altres fets i despedir-se de manera més informal. Doncs tampoc van tenir temps per a molt més, i és que a les 21:15h, l’helicòpter del primer ministre, ja estava llest a l’Estadi Comunal, així doncs, Valls va pujar a l’aparell, i mentre la premsa i Martí contemplaven com aquest s’enlairava,només quedava dir ‘Bon voyage’! 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT