PUBLICITAT

Andorra La Vella

El CIAM té números d’acollir la Sala d’exposicions de Govern

El ministeri de Cultura també busca un emplaçament definitiu per als frescos de Santa Coloma

Per ESTHER JOVER MARTIN

‘Memòria oblidada’ es mostra entre el consell general i Andorra Telecom
‘Memòria oblidada’ es mostra entre el consell general i Andorra Telecom | TONY LARA
L’imminent inici de la construcció de The Cloud, l’edifici de serveis d’Andorra Telecom que substituirà el que hi ha a l’avinguda Meritxell, obliga el ministeri de Cultura a buscar una alternativa temporal a la Sala d’exposicions del Govern ja que s’enderrocarà tot el complex. La titular de Cultura, Olga Gelabert, va revelar ahir que un dels espais que es valora és el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM), situat a la part alta de l’avinguda Carlemany. Mentre durin els treballs de The Cloud –probablement fins al 2018– el CIAM passaria a ser l’espai que acull les mostres temporals que organitza el departament de Cultura.
 
«El CIAM és un dels museus més visitats, té molta repercussió», va explicar la ministra, «però és cert que s’hi han de fer unes millores. Ara hi haurien de fer un manteniment i, per tant, estarien disposats a cedir-nos la sala dos o tres anys i després tornar a arrencar amb les millores que li pertoca». Les condicions de la utilització de l’espai també s’estan considerant ja que podria ser un lloguer o una cessió.
 
Amb tot, Gelabert va comentar ahir que «estem valorant diverses opcions però és cert que estem en converses amb el Comú d’Escaldes-Engordany i el més probable és que tinguem un local habilitat a la parròquia». La ministra va puntualitzar «que estem acabant de valorar la ubicació  que ens plantegem». Si el calendari d’obres de The Cloud avança segons el previst, l’última exposició temporal a la sala governamental serà la de Bernard Buffet (1928-1999), que es podrà veure entre finals del 2015 i principis del 2016. 
 
FRESCOS DE SANTA COLOMA / L’enderrocament de la Sala d’exposicions del Govern implica el trasllat dels frescos de Santa Coloma, les pintures murals romàniques que es conserven en un habitacle degudament condicionat a l’interior de la sala. La ministra va explicar que, d’entrada, els frescos es traslladaran temporalment a Aixovall, on hi ha les dependències de Patrimoni Cultural, i després, «estem mirant una possible ubicació definitiva per als frescos, per ser visitables, que estiguin oberts al públic en general perquè ara no hi ha accés a un patrimoni tan important com el que tenim al país».
 
Descartada l’opció de retornar-los al seu emplaçament original, l’església de Santa Coloma, el destí definitiu de les pintures murals pot ser una realitat l’any que ve. Gelabert no va avançar cap més detall però també va rebutjar la possibilitat de l’hotel Rosaleda, on es traslladarà el ministeri de Cultura. En tot cas, els frescos s’hauran de conservar en les condicions òptimes de temperatura i humitat durant un any abans de la seva ubicació definitiva. «L’espai definitiu estarà obert a diari o uns dies a la setmana», va afegir la titular de Cultura.
 
THYSSEN MANTÉ L’INTERÈS / Gelabert fa poques setmanes que s’ha fet càrrec de la cartera de Cultura i encara s’està posant al dia amb els dossiers. Un dels prioritaris, però, és l’interès de Carmen Cervera, la baronessa Thyssen, per muntar un espai expositiu on mostrar part de la seva col·lecció d’art privada. Cervera va fixar fa uns mesos la seva residència al Principat, concretament a Escaldes-Engordany, i ja va iniciar amb el predecessor de Gelabert, Albert Esteve, les converses per trobar un lloc adequat per presentar les seves obres. «He de tornar a iniciar les converses. Ja s’han posat en contacte amb mi i ens hem de veure per reprendre-les perquè sí que estan interessats en muntar una sala d’exposicions, un museu Thyssen, aquí a Andorra», va assegurar la ministra. 
 
D’altra banda, la ministra va recordar que el projecte museístic de Radio Andorra continua endavant i, de fet, ja està dissenyat. Quant a la possibilitat que les dependències de Ràdio i Televisió d’Andorra es traslladin a Radio Andorra, Gelabert va dir que es tracta d’un projecte «paral·lel», és a dir, que seria en un edifici annex, com ha comentat recentment el ministre d’ordenament Territorial, Jordi Torres.  
 
LA REPERCUSSIÓ VENECIANA / La nova titular de Cultura també va aprofitar per insistir en la importància que Andorra i els seus artistes estiguin presents en un aparador artístic com és la Biennal de Venècia, on actualment hi exposen Agustí Roqué i Joan Xandri. «La gent que visita la Biennal de Venècia està interessada en el món de l’art i des d’aquí no s’entén prou el ressò que suposa per als nostres artistes», va matisar Gelabert. 
 
La ministra va pronunciar totes aquestes declaracions en la inauguració de l’exposició Memòria oblidada, de Samantha Bosque, una de les propostes de Venècia 2013. 
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT