PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espanya rebrà els malalts d’Ebola d’Andorra per al seu tractament

El Principat només tenia la capacitat d’aïllament i per això el Govern signa un conveni amb el país veí

Per Rafa Mora

Els ministres espanyol i andorrana, Alonso i Ferrer, ahir al matí a Madrid després de signar el conveni.
Els ministres espanyol i andorrana, Alonso i Ferrer, ahir al matí a Madrid després de signar el conveni. | SFGA
El passat mes d’octubre, quan va succeir l’avís del possible cas d’Ebola que finalment no hi va ser, la Sanitat andorrana va veure clarament que la seva capacitat de reacció, tot i permetre aïllar el o els possibles afectats, no incloïa el material ni personal preparat per tractar la malaltia. En aquells dies ja es van posar sobre la taula les dificultats de les autoritats per oferir respostes, i finalment ahir es va posar una primera pedra en el supòsit que aparegués un altre cas, perquè llavors Andorra podrà fer us del sistema espanyol per tal de buscar solucions. Ahir la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va signar a Madrid un acord per poder traslladar a Espanya, i tractar allà, els diagnosticats per aquesta malaltia. 
 
Ferrer va ser present ahir al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del govern espanyol, on es va reunir amb el titular de la cartera, Alfonso Alonso, amb qui va signar aquest nou acord de col·laboració entre els dos països. El protocol acordat ahir possibilita que en el cas que es detectés un cas d’Ebola a Andorra, els malalts diagnosticats puguin ser traslladats a centres mèdics especialitzats d’Espanya.
 
LES MANCANCES S’ASSUMIEN/ El passat 20 d’octubre, quan es van produir les primeres notícies a Andorra d’un possible cas d’un resident que era a Barcelona, va quedar palesa la manca de recursos d’Andorra en aquest sentit. «Hem de ser conscients de les limitacions de les nostres capacitats», va dir en el seu moment Josep Casals, director de Salut i Benestar. És per això que el Govern es va posar a treballar per poder solucionar els problemes que se’n podrien generar en cas que sorgís un cas en el futur immediat, donat que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell no disposava de la capacitat d’atenció necessària, tot i que sí una bona resposta pel que fa a l’aïllament del malalt. En aquest cas, es faria a l’antic hospital, que podria atendre a dues persones, amb una sala preparada per al control mèdic i infermeria.
 
DOS PROTOCOLS/ Andorra compta amb dos protocols, un de general i altre del SAAS, que es basaven en les recomanacions de l’OMS. Segons es va informar en aquell mes d’octubre en una roda de premsa de gran repercussió –hi van ser presents Lluís Burgués, director del SAAS, Josep Casals, director de Salut i Benestar i Rosa Vidal, cap d’àrea de prevenció i promoció de vigilància de la salut–, Andorra comptava amb uns 50 efectius per fer front a un possible cas. Es a dir, que l’hospital podia mobilitzar el personal necessari per aïllar el malalt, perquè aquests professionals havien tingut la formació específica. 
 
COOPERACIÓ AMB EL MINISTERI ESPANYOL/ La visita d’ahir de Ferrer a Madrid va servir, a més de per signar aquest protocol d’actuació, per establir trobades regulars entre la ministra andorrana i Alonso, que a més va rebre la invitació formal de la seva homòloga per visitar Andorra i així «intercanviar qüestions relatives a les respectives carteres ministerials tant en l’àmbit sanitari com sociosanitari i d’afers socials», segons informava ahir una nota enviada pel Govern andorrà.
 
La delegació andorrana, a més d’estar encapçalada per la ministra Rosa Ferrer, va comptar també amb l’ambaixador d’Andorra a Madrid, Jaume Gaytan, el director del ministeri, Josep Casals, i la cap d’àrea de prevenció, promoció i vigilància de la salut, Rosa Vidal, que es van reunir també amb tècnics espanyols.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT