PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Arriben les rebaixes després d’una temporada més aviat fluixa

Els comerciants esperen que s’animin les vendes amb descomptes inicials de fins al 50%

Per JOSEP ROMERO

Una dona espera per ser atesa en un dels comerços andorrans que ja han iniciat el període de grans descomptes en aquesta temporada d’estiu.
Una dona espera per ser atesa en un dels comerços andorrans que ja han iniciat el període de grans descomptes en aquesta temporada d’estiu. | TONY LARA
Amb molt a guanyar i poc a perdre els comerços van iniciar divendres passat les rebaixes d’estiu amb descomptes que van fins al 50 per cent. I és que després d’una primavera i d’un inici d’estiu fresc, sumat a la situació econòmica és molt el gènere que ha quedat a les botigues i al qual cal donar-li sortida. Davant d’aquesta realitat, i amb l’objectiu d’igualar, com a mínim, les vendes de l’any passat i recuperar la temporada, els establiments no han dubtat a posar als aparadors uns descomptes que arriben fins i tot a oferir articles a meitat de preu. 
 
Els botiguers es mostren optimistes i caldrà veure si finalment el sector, en especial el de roba i calçat, recupera una temporada, que tot i que registri unes bones vendes durant les rebaixes, no es preveu que sigui excel·lent. El vicepresident de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra, FACA, Antoni Miralles, va explicar que la passada primavera ha estat «una de les més difícils del comerç d’Andorra» principalment per dues raons, d’una banda, «el temps no ha acompanyat i, per un altra, per la inestabilitat política a Espanya» que han condicionat el nivell de vendes que han estat «més aviat fluixes».  A més cal afegir la caiguda del mercat rus, que ha afectat molt no només als comerciants sinó també a altres sectors principals d’Andorra. Per tot plegat es va produir una caiguda de vendes en el sector de la moda d’entre el 5 i el 10%. 
 
Per a Miralles, de la crisi «els clients del país han aprés molt i, per tant, opten per reservar-se i compra en període de rebaixes». Una esperança que no volen perdre tot i el context actual, per la qual cosa s’espera recuperar una mica el rumb en el període de rebaixes que ara tot just s’acaba d’iniciar. 
Aquest període de rebaixes estiuenc s’allargarà fins a finals del mes d’agost i just quan s’acabi començarà una nova temporada coincidint amb l’inici d’un nou curs escolar, tal com és habitual en el ‘calendari’ del comerç. 
 
Promocionar les rebaixes/ Els comerciants aposten perquè les campanyes externes que es porten a terme des d’Andorra Turisme també vagin acompanyades per la promoció dels períodes de rebaixes, aprofitant que al Principat la temporada de descomptes comencen, pel que fa a l’estiu, la tercera setmana del mes de juny, i respecte a les d’hivern, durant la tercera setmana del mes de desembre. Miralles va suggerir un lema semblant a ‘Som els primers en fer rebaixes’, respecte a països veïns i competidors com són França o Espanya. 
 
Tots excepte Inditex / Des del 18 de juny passat tots els comerços del país tenen posat el cartell de rebaixes, tret d’una excepció, les botigues del grup Inditex que segueixen el calendari de l’estat espanyol i, les iniciaran el proper 1 de juliol. Miralles va subratllar que, en aquest sentit, la legislació andorrana en cap cas no pot obligar a cap establiment a avançar aquesta etapa sempre i quan es realitzin dintre del temps fixat. 
Per al responsable de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra al no existir cap obligació legal la decisió depèn únicament de la pròpia empresa i «per convenciment» si aquesta opta lliurament per seguir el mateix calendari. És aquí que la decisió no pot ser discutida.
 
Associació de comerciants / D’altra banda, Miralles es va mostrar partidari d’una major implicació de l’administració per impulsar «algun tipus de pressupost per posar les bases d’una estructura» que permeti la creació d’una associació que aglutini la globalitat del comerç a Andorra i que actuï com a interlocutor davant el Govern. Tot i que els comerciants cada vegada en prenen més consciència de la necessitat de formar part d’un esquema associatiu fort, encara “hi ha molt camí per recórrer i molt passos a donar”. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT