PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Febre per la llarga distància

Les triatletes López i Lestang disputen demà l’Ironman de Niça mentre que a Andorra Fernández i Méndez volen pujar des de les sis del matí d’avui tots els ports de muntanya d’Andorra en bicicleta

Per RAFA MORA

A l’esquerra, David Méndez i Carlos Fernández, que intentaran avui pujar la majoria dels ports d’Andorra en una etapa de més de 200km, i a la dreta Yolanda López i Laurence Lestang, que són a Niça per disputar demà diumenge el prestigiós Ironman, que comp
A l’esquerra, David Méndez i Carlos Fernández, que intentaran avui pujar la majoria dels ports d’Andorra en una etapa de més de 200km, i a la dreta Yolanda López i Laurence Lestang, que són a Niça per disputar demà diumenge el prestigiós Ironman, que comp | EL PERIÒDIC
En dies com aquests en què l’Andorra Ultra Trail centra les mirades de tot el Principat per les enormes distàncies que els esportistes han de córrer per les muntanyes andorranes, molts ulls també miren cap a altres indrets perquè a aquest país sembla ser alguna cosa més que una moda apuntar-se a les quilometrades. Semblen desproporcionats els 170km de la Ronda dels cims i els també excessius de les curses germanes de l’Ultra Trail, però tenen una directa comparació en altres esportistes que, o bé per oci i superació personal, o bé també per competició, aprofiten aquest cap de setmana per demostrar-se on són els seus límits.
 
Lestang i López, Ironman
 
A Niça, per exemple, es disputa demà diumenge l’Ironman de més prestigi a Europa. Poca broma amb la distància perquè són 3.800 metres de natació, 180km de ciclisme i 42km de carrera a peu. Aquí, el Club Triatló Serradells compta amb dues triatletes, Yolanda López i Laurence Lestang, que des de fa molts mesos el preparen a consciència. Les dues, a més, debuten en la distància més exigent triatló, una prova de resistència pura en què no s’ha de gastar més del que hi ha perquè si no es corre el risc de no acabar. És una prova en què les previsions per a la gent normal –aquells triatletes que no van a guanyar–, se situen al voltant de les 10 hores. De fet, qui baixa de les 10 ja sap que ha fet, realment, un bon resultat, quan els debuts solen estar al voltant de les 11, 12 o 13 hores, i a vegades fins i tot més. 
 
Aquesta prova, a més, és clau per a les dues ja des de l’inici, perquè és la natació el taló d’Aquil·les, i amb 3.800 metres per davant, hi ha molt de respecte. Després arriba la bici, que és el sector que més tenen controlat –Yolanda López va ser la guanyadora l’any passat a la marxa cicloturista Multisegur Volta als Ports d’Andorra–, amb 180km on la calor pot fer tant de mal com el vent, però on els factors externs no són tan importants si un no és capaç de superar 180km regulant i guardant forces per al que queda després. Perquè després, el que resta, és una marató. 
 
Aquí s’haurà d’anar en compte, perquè després de tantes hores López pot patir les conseqüències de les cremades de segon grau que es va fer en un costat del seu cos durant una marxa cicloturista celebrada setmanes abans i en què va caure quan rodava a més de 40km/h. Aquella caiguda va suposar una davallada física però també moral, perquè la seva presència a Niça perillava pel fet no només de les ferides, sinó perquè aquestes la van impedir entrenar amb suficiència. És per això que per a les dues, tant López com Lestang, l’objectiu és el preuat títol de finishers. La feina ja la tenen feta entrenant durant molt temps sempre amb tirades llargues tant en la piscina, com en la bici com corrent.
 
Fernández i Méndez, els ports
 
És pura ‘llarga distància’ la que fan López i Lestang, tanta com la que tenen en el cap altres membres del CT Serradells, que ara pensant en el ciclisme esperen aconseguir avui un repte que només poques persones poden assolir –Tommy Castellet, de CT AnyósPark ja ho va fer un altre any. Es tracta de David Méndez i Carlos Fernández, dos triatletes que amb l’excusa que estan preparant la pròxima edició de la Multisegur Volta als Ports d’Andorra, s’han proposat pujar en bicicleta la majoria dels ports de muntanya del Principat. 
 
L’aventura començarà avui a les sis del matí des de Santa Coloma, i la intenció és cobrir una distància que ni tan sols ells tenen molt clara perquè tampoc no els importa. Els càlculs indiquen entre 220 i 240km, amb un desnivell que voltarà els 10.000 metres, el que pot fer de l’aventura una bogeria perquè, a més, per a la jornada d’avui es preveuen altíssimes temperatures. «La idea que tenim és fer-la amb calma, no massa lents, però sense pressa, i anar parant a comprar menjar i beguda, i anar fent», deia ahir Fernández, que espera rebaixar el seu crono en la Volta als Ports, que l’any passat va ser de 4 hores i 59 minuts –aquest minut guanyat a les cinc hores és important.
 
De sortida, els dos ciclistes baixaran cap a Sant Julià per pujar la Rabassa, després Certés, mentre que el següent port serà el coll de la Gallina pel vessant de Fontaneda, per anar després cap a la Comella i Engolasters, i després Cortals d’Encamp, el Forn de Canillo, el coll d’Ordino, la Coma d’Arcalís, i acabar al coll de la Botella. Fora de la llista d’ascensions que tenen prevista hi són Ransol, Envalira i Beixalís. La previsió és que ho puguin completar entre 12 i 14 hores. 
Tampoc no hi seran sols, perquè des de primera hora, i després unint-se per altres punts pels quals hi vagin passant, se’ls afegiran companys, alguns trialetes, d’altres ciclistes, tots esportistes amants també de la llarga distància, com ara César Ferreira, David Isal, Andreu Isal, Felip Botelle, Èric Salles, Àngel Fraile, Manolo Jiménez –l’exfutbolista internacional–, Miquel Garcia, Edu Teba i Patrick Pascó. La qüestió és fer quilòmetres per lluitar contra la febre per la llarga distància. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT