PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ferrer descarta apujar les cotitzacions de la CASS

La ministra vol que el pla sigui legitimat amb un procés participatiu

Per EL PERIÒDIC

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer.
La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer. | ANA / G.LL.T.
La nova ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, descarta, per ara, apujar les cotitzacions de la seguretat social, perquè considera que primer cal fer l’esforç intern de gestionar i controlar correctament els recursos, doncs així ho va comentar en una entrevista a l’ANA. I és que segons Ferrer, «hi ha auditories que diuen que si gestionem bé es pot estalviar molta despesa», motiu pel qual no creu que s’hagin de tocar les cotitzacions. A més, assegura que un cop s’hagi fet aquesta feina interna, «llavors podrem valorar si hem de demanar un esforç suplementari al ciutadà o no». 
 
Pel que fa al Pla Nacional de Salut, la ministra va explicar en l’entrevista que s’està treballant en un esborrany, però que la idea és acabar-lo de redactar mitjançant un procés participatiu amb tots els agents implicats. Amb la intenció que a finals d’any, hi hagi un debat al Consell General perquè pugui ser aprovat parlamentàriament. 
 
A més, assegura que el pla és molt ambiciós i que «serà difícil assolir tots els objectius el 2020». En tot cas, Ferrer creu que si es comença ja a treballar, «amb un termini de 5 o 6 anys, hi ha coses que poden estar molt avançades». De la mateixa manera, la ministra pensa que algunes de les mesures que s’implementen amb el nou pla –com la història clínica compartida o el metge referent– «ajudaran molt a controlar la despesa» perquè evitaran que es dupliquin determinades prestacions i es racionalitzarà l’us dels serveis que s’ofereixen. Tot i això, Ferrer creu que quan es parla de salut, potser que l’estalvi que s’aconsegueixi sigui mínim o fins i tot que aquest s’implementi perquè s’hagin d’ampliar prestacions. Doncs «l’important és que donis un major i millor servei, però el que no podem fer, és anar incrementant sense control la despesa»
I és que segons Ferrer, el Pla Nacional de Salut és l’eina bàsica per reformar el sistema sanitari per tal que esdevingui un sistema integrat que giri entorn a la persona. 
 
Subsidi d’atur / D’altra banda, Ferrer també creu que s’ha de crear un subsidi d’atur amb un fons de garantia salarial. I és que la nova ministra pensa que no hi hauria d’haver «cap inconvenient», tot i que accepta que el moment econòmic actual «no és el millor, ja que els salaris estan congelats i el poder adquisitiu no és el que era fa 10 anys enrere». Així doncs, Ferrer aposta per esperar a què les economies domèstiques millorin. «Quan es produeixi això, penso que serà realment el moment de posar-ho sobre la taula». 
A més, la ministra assegura que s’ha de fer front a les necessitats amb la creació de borses de treball, amb la reforma del Servei d’Ocupació, i amb les ajudes socials per la via de l’aportació directa de l’Estat. Doncs Ferrer va concloure l’entrevista remarcant que «amb això s’ha estat solidari, no és la situació més correcta, però s’hauria d’haver creat aquest fons que no existia». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT