PUBLICITAT

Soldeu

La xarxa calefactòria entre Soldeu-Incles s’estrenarà el 2016

Ja s’han col·locat un 30% dels tubs que connectaran la futura i primera central de cogeneració urbana

Per El Periòdic

Moles i el seu equip a les obres de Soldeu.
Moles i el seu equip a les obres de Soldeu. | ANA/M.T.
La primera xarxa de calefacció urbana d’Andorra, situada a Incles, permetrà començar a comercialitzar l’energia l’estiu vinent per tal de posar-la en funcionament de cara a l’hivern 2016-2017. El projecte de cogeneració de Soldeu, que amb gas natural liquat produirà energia elèctrica i alhora una xarxa de calefacció urbana, avança a bon ritme, tal com va exposar FEDA amb una visita a les obres. 
 
La col·locació de les canonades, que s’estendran al llarg de 2.500 metres des de la corba de Sant Pere del Tarter fins a Soldeu, van començar al maig i es preveu que estiguin acabades a finals d’any. El director general de FEDA, Albert Moles, va explicar que ja s’ha soterrat un 30% de la xarxa i que en breu s’acabaran els treballs a la recta d’Incles. Les obres s’aturaran durant l’estiu per no ocasionar molèsties als turistes, i es reprendran després de Meritxell, per fer el desplegament de la xarxa al llarg del poble de Soldeu, informa l’ANA.
 
La plataforma sobre la que s’està construint la central , que hauria d’estar enllestida al febrer, ja s’ha començat a preparar. La primavera vinent es faran les proves perquè a l’estiu es comercialitzarà el servei; la xarxa de calor podria estar funcionant l’hivern 2016-2017. Moles va recordar que el projecte té un cost d’uns 12 milions d’euros –uns 3 milions corresponen a les canonades– i que més del 90% ja estan adjudicats, permetent donar servei a una dotzena d’hotels i apartaments de Soldeu i Incles. 
 
Els tubs que s’estan col·locant presenten un aïllament de doble gruix per poder transportar aigua a 95 graus sense que es perdi calor. Pel que fa a la possibilitat que la xarxa de calor pugui desgelar les voravies, Moles va indicar que s’analitzarà si el Comú de Canillo pot afegir-se com un client més. 
 
El cost del servei serà competitiu, tant a nivell econòmic com de manteniment i funcionament de les instal·lacions. El fet que hi hagi una sola central per a tota la zona permetrà  donar una estabilitat de preus que altres energies no tenen. Pel que fa a la central de cogeneració de la Comella, es preveu iniciar les obres civils l’any vinent i la construcció de les canonades el 2017. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT