PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

"Quin és el so de la nit andorrana?"

'Reutilitza’m i porta’m de festa', lema de la campanya a la que s’han adherit els comuns

Per IVÁN ÁLVAREZ

Marc Rossell, Vanessa Carrascosa del Comú d’Encamp i Isa Santaella, dissenyadora del d’Ordino.
Marc Rossell, Vanessa Carrascosa del Comú d’Encamp i Isa Santaella, dissenyadora del d’Ordino. | Tony Lara
En una acció de prevenció de residus, els set comuns s’han alineat per implantar al país la cultura dels gots reutilitzables. El leit motiv de Com sona la nit? respon a un neguit mediambiental i entronca perfectament amb el marc del Pla Nacional de Residus. Durant una celebració popular, ja siguin revetlles o festes majors, el consum de material plàstic augmenta exponencialment, així com les dificultats per mantenir neta la zona de festa. Es calcula que a cada festa major es fan servir entre 4.000 i 5.000 gots de plàstic i la intenció és que en les properes festes els assistents puguin adquirir uns gots, especialment dissenyats, per un euro i que puguin ser reutilitzats. 
Per aquest motiu, s’ha posat en marxa la campanya Reutilitza’m i porta’m de festa!, una iniciativa per reduir la generació de residus i potenciar la reutilització, tal i com va explicar Marc Rossell, director de Medi Ambient i Sostenibilitat. Cada parròquia ha fet una demanada inicial de 5.100 gots i, per aquells que vulguin col·leccionar els set gots de les set parròquies, també es podrà comprar la col·lecció sencera per cinc euros a qualsevol oficina de turisme. Els gots han estat dissenyats per Isa Santaella, dissenyadora del Comú d’Ordino, que va explicar que han escollit un disseny unitari, amb elements juvenils i que havien escollit un color diferent i cinc paraules claus per a cada parròquia: «La idea per fer la imatge ha estat inspirada en la sonoritat de la nit», va assegurar Santaella. El maridatge entre la música i el disseny està present de forma clara en els gots i la dissenyadora va afirmar que «cada comú ha volgut transmetre en cinc paraules com sona de nit la seva parròquia, quina és la seva sonoritat». En el cas d’Ordino, per exemple, rock, groupie, funky, música i live, són els cinc mots que apareixen en el seu got commemoratiu i, a més, el músic Oriol Vilella ha composat una música diferent per a cada un dels recipients. Aquests fragments musicals es poden sentir al vídeo que s’ha creat per difondre la campanya a través de les xarxes socials i per publicitar-la a Andorra Televisió, la primera setmana de juliol fins la primera d’agost. Santaella va insistir en que, en la campanya, «ens volíem allunyar del concepte de got de plàstic tradicional de festa major» i que s’havien fet servir elements inspiradors nocturns per exposar a través del got què esperem d’una nit de festa, tot partint d’una idea inicial que es van plantejar des dels comuns. 
Tota proposta té un objectiu i, en aquest cas, és la reducció de la generació de residus i posar imatges a la sonoritat que té la nit andorrana.  La cap del departament d’Higiene i Medi Ambient del Comú d’Encamp, Vanessa Carrascosa va argumentar que amb la campanya es busca «reduir la generació de residus i potenciar la reutilització. No totes les festes majors podran tenir aquests gots especials, perquè hi ha barres que no les gestionen directament els comuns».
Els gots van tenir la seva première oficial com a producte a la parròquia de la Massana, concretament a la passada revetlla de Sant Joan a Sispony, i van tenir una excel·lent acollida. Segurament, un cop acabi l’estiu, molts armaris de cuina andorrans acabaran aplinat gots de plàstic d’aquest tipus i, sens dubte, que significaria el millor dels remeis si es vol evitar que els contenidors del líquid acabin dormint a terra, com a imatge ressacossa, bruta i incívica d’una nit de festa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT