PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

La il·luminació LED és present en molts indrets de Sant Julià

El canvi de l’enllumenat del pàrquing de la plaça de la Germandat costarà 6.000 euros

Per JOSEP ROMERO

Un fanal amb tecnologia LED a la plaça Francesc Cairat de Sant Julià.
Un fanal amb tecnologia LED a la plaça Francesc Cairat de Sant Julià. | COMÚ DE SANT JULIÀ
El Comú de Sant Julià de Lòria ha implementat recentment millores en l’enllumenat de la parròquia, continuant d’aquesta manera l’aposta que va iniciar l’any 2012 amb la finalitat d’aconseguir un més gran estalvi energètic. De fet, ja es poden observar zones del centre del municipi que ja compten amb il·luminació LED com les places Laurèdia, de la Germandat o Calonge, alguns trams de l’avinguda Rocafort, l’aparcament del Camp de Perot i les fonts decoratives.

El canvis no han comportat de cap manera la substitució dels fanals tradicionals. El cap del servei tècnic del Comú lauredià, David Torres, va explicar que el nou enllumenat representa «un menor consum d’energia, més durabilitat i més resistència a les vibracions, l’eliminació de la contaminació lumínica i, en definitiva, una major eficiència energètica», entre altres aspectes positius. A l’aparcament del Camp de Perot, per exemple, aquesta any l’estalvi en el consum ha estat del 50%. Uns resultats que han portat al Comú a continuar seguint en aquesta línia. Torres va indicar que  la corporació laurediana segueix el model que ja està en marxa «a tot arreu i en el mateix camí».

Properament, les autoritats comunals tenen previst renovar la il·luminació de l’aparcament de la plaça de la Germandat. La inversió serà d’uns 6.000 euros amb una amortització prevista entre tres i quatre mesos. Una actuació que a curt termini també «s’ampliarà a la urbanització del Camp de Perot» i a una part de l’edifici del Molí.

ACTUACIONS DE FUTUR/ Torres va explicar que en l’actualitat hi ha una prova pilot a la plaça Francesc Cairat. A més llarg termini està prevista la implementació d’aquesta nova tecnologia a l’avinguda Verge de Canòlich i també hi ha un estudi en aquesta línia en el cas de l’edifici del Centre Cultural i de Congressos lauredià situat a la plaça de la Germandat.
Totes les actuacions s’ajusten als nivells de lluminositat establerts per les autoritats i organismes que són competents al respecte.

LED és la sigla de Luminiscence Emitting Diode (diode emissor de llum). Darrere d’aquest acrònim hi ha, però, tot una tecnologia en ple desenvolupament i que té un dels principals reptes en el camp de la il·luminació d’exteriors. El Led és un diode o semiconductor molt senzill que, en determinades condiciones elèctriques, emet llum, donat el moviment dels electrons en el seu interior. Es tracta d’un dispositiu electrònic, no d’un dispositiu de descàrrega que són les làmpades actuals. Per les seves reduïdes dimensions i versatilitat es considera molt elevat el potencial del LED ja que a la reduïda mida s’hi suma també una llarga vida ja que no té ni filaments, ni gas intern amb la qual cosa els nivells de desgast són també més baixos.

La tecnologia LED

La tecnologia LED és el present i el futur de la il·luminació, ofereix grans beneficis en comparació amb la convencional. És la font de llum que consumeix menys del mercat, proporcionant fins a un 90% d’estalvi energètic en alguns casos i amb una vida útil de 35.000 hores.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT