PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els lots d’euro de col·leccionisme es distribuiran al mercat exterior

Cinca respon a les crítiques socialdemòcrates tot informant sobre l’imminent sortida dels 35.000 estoigs

Per Marisa da Costa

El ministre de Finances, Jordi Cinca, amb una imatges dels euros andorrans de fons.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, amb una imatges dels euros andorrans de fons. | Tony Lara
Els 35.000 estoigs per a la col·lecció de la moneda andorrana pels que el darrer dimarts preguntava el primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, van ser reservats per complir amb «l’obligació d’abastar el mercat internacional» tot acomplint els requisits de l’acord monetari de la Unió Europea (UE). 
 
Qüestionat sobre els dubtes comunicats per l’oposició, el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar que «si bé la UE no obliga a destinar una part de les monedes al món del col·leccionisme, sí que hi imposa un límit per tal de garantir la circulació corrent de l’euro». 
 
Tot vetllant per l’acompliment d’aquests requisits, el Govern va optar per dividir en parts iguals la quantia de monedes que sortirien al carrer amb la primera emissió del 2015, afavorint, d’una banda, que la meitat dels estoigs per a col·leccionista«es venessin a través dels canals de distribució del país, tot afavorint les empreses numismàtiques» locals. D’altra banda, «s’està confeccionant la xarxa internacional de distribuïdors oficials» per donar sortida a l’altre 50% de monedes. Cinca va notificar que la sortida a l’estranger es farà en funció de la demanda d’euros andorrans que facin els països exteriors.
 
Per ara, encara cal definir «de quins valors facials constarà la segona emissió de monedes» prevista per a aquest exercici. La decisió es prendrà en funció de la demanda al mercat d’ús corrent i del pacte a què s’arribi amb la Unió. Aquest segon llançament s’encunyarà a França i «diluirà» l’especulació; els darrers mesos la moneda estava vivint el seu «moment àlgid» per tractar-se d’una novetat que suscita molt d’interès en un àmbit com és el de la numismàtica.
 
Dels aproximadament 70.000 lots destinats a la població andorrana, el departament de Tràmits del Govern ja ha donat sortida a 39.152 unitats «amb les que la gent pot fer el que vulgui».
 
Enquesta a la societat/ El ministre de Finances va valorar l’Observatori publicat pel Centre de Recerca Sociològica el darrer dimarts, del que es desprenen els notables neguits socials al voltant de l’evolució econòmica i les consegüents dificultats de subsistència de la població.
«Sense voler minimitzar l’enquesta ni els aspectes que s’hi tracten», en va voler destacar «la millora global de tots els indicadors» en comparació amb els resultats que la darrera dècada mostrava el document amb què l’Institut d’Estudis Andorrans recull les percepcions de la societat andorrana al respecte de les seves inquietuds, situació econòmica i sobre la crisi. L’èmfasi en l’evolució positiva d’aquests indicadors va anar acompanyat del compromís del Govern amb seguir rebaixant aquestes dades instal·lades en el pessimisme.
 
A més d’analitzar l’estudi del CRES, El Consell de Ministres va aprovar una sèrie de reglaments relacionats amb la confiança electrònica i les rifes itinerants, així com la subscripció d’un conveni amb la capital per afavorir les ajudes als joves.

Vàries negociacions en peu per assolir altres CDIs/ El ministre portaveu va ressaltar la «transcendència» que suposa l’entrada en vigor, ahir mateix, del conveni de no doble imposició signat entre Andorra i França. L’oficialitat d’aquest acord permet, segons Cinca, «picar altres portes» amb l’aval que suposa disposar de la confiança d’una primera potència europea que, a més «és un dels dos països amb qui major relació comercial mantenim». En aquest sentit, va apuntar que ja s’estan mantenint intercanvis amb altres països per «seguir el procés de transformació». A més de la «bona notícia» que per a Jordi Cinca suposa la posada en circulació del CDI amb França, celebrava l’aprovació de l’acord amb Espanya la setmana passada per part del Parlament i l’esperança que el Senat faci el propi.

D’altra banda, el ministre de Finances va informar que s’ha iniciat la segona ronda de contactes amb Portugal amb aquest efecte i que el Govern està a l’espera que Luxemburg doni el vistiplau a l’acord amb el Principat.

La capital cedeix vuit pisos Jovial al Govern/ El Govern va subscriure ahir el conveni amb el Comú d’Andorra la Vella, acord pel que l’organisme comunal traspassa al ministeri de Salut vuit pisos de la Societat Joves i Vivenda Alternativa (JOVIAL). La finalitat del Govern amb aquesta acció és disposar de més allotjaments per tal de destinar-los a programes d’ajuda a joves amb diversitat funcional física, a les persones que formen part del programa de Vida Independent, i també per als joves que han viscut al Centre d’Acolliment d’Infants i passen a formar part del programa d’acompanyament i suport a aquestes persones.

Creació de l’Oficina de Confiança Electrònica/ Dos dels reglaments aprovats ahir pel Consell de Ministres, tot desplegant la Llei de serveis de confiança electrònica del 2014, vetllaran, per un costat per la regulació dels drets dels usuaris (tant a títol personal com jurídic) i, de l’altra, permeten crear, abans no finalitzi l’exercici, l’Oficina de Serveis de Confiança Electrònica. L’objectiu d’aquest organisme residirà en l’emissió de certificats electrònics, com acreditacions o signatures digitalitzades. L’administració pública va refermar ahir la intenció de mantenir actualitzats aquests aspectes.

Regulades les rifes, preveient les festes/ En vista de l’arribada de les festes majors del Principat, el Consell de Ministres va aprovar ahir el primer reglament que desenvolupa la Llei del joc del 2014. Aquest primer document té l’objectiu de legislar les rifes itinerants, és a dir, aquells sortejos puntuals que tenen una durada curta. La taxa impositiva per a aquestes empreses serà de 25 euros per dia i permetrà arribar, com a màxim, al pagament de 250 euros, que el sector haurà de satisfer al Consell Regulador Andorrà del Joc. El reglament limita els premis d’aquests sortejos a 2.000 euros a entregar només als participants.

Modificats els estatuts dels Ramaders/ Govern va modificar el projecte de Llei dels estatuts de la societat de Ramaders d’Andorra S.A. per la manca de claredat del seu contingut: el reglament permet a la societat el desenvolupament de totes les etapes dins la cria del bestiar, no obstant el document prestava a confusió en certs aspectes, segons va exposar Cinca. La modificació dels estatuts atorga ara la potestat als socis de l’agrupació participada per l’administració efectuar tots els passos des de la producció fins la comercialització. A més, s’ha inclòs la possibilitat que puguin gestionar sales de desfer i escorxadors.

Adjudicat l’estudi dels sòls del Pas de la Casa/ El Govern va acordar ahir adjudicar a una empresa nacional l’estudi dels sòls del Pas de la Casa per tal de determinar si les sospites que els terrenys propers a la plaça dels Vaquers estan efectivament contaminats per les fuites d’hidrocarburs que suposadament haurien ocasionat unes obres executades a la zona. L’Executiu ha reservat per aquesta fita un total de 45.000 euros malgrat que, segons va explicar el ministre portaveu, si amb el desenvolupament d’una primera fase de diagnosi es descarta aquest embrutiment es tancaria el contracte. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT