PUBLICITAT

SOLDEU

Ferrer assumeix el repte de la implementació del Pla de Salut

Andorra acull la segona Reunió d’alt nivell dels petits països de l’oficina regional per Europa de l’OMS

Per IVÁN ÁLVAREZ

Toni Martí, amb la directora regional d’Europa de l’OMS, Zsuzanna Jakab, i Rosa Ferrer durant la trobada d’alt nivell dels petits Estats
Toni Martí, amb la directora regional d’Europa de l’OMS, Zsuzanna Jakab, i Rosa Ferrer durant la trobada d’alt nivell dels petits Estats | SFG
Els petits països d’Europa integrats a l’oficina regional europea de l’Organització Mundial de la Salut –San Marino, Mònaco, Luxemburg, Xipre, Islàndia, Montenegro i Andorra– es van reunir a Soldeu en una trobada per posar en comú les respectives polítiques de salut. Aquest meeting internacional, el segon que es fa d’aquestes característiques –l’any passat la va acollir San Marino– pretén emmarcar la intenció de la OMS de que siguin, precisament, els petits estats els qui comencin a aplicar solucions. 
En aquest sentit, tant la Ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va destacar el paper dels petits estats a l’hora d’aplicar polítiques de salut. La responsable  de la cartera va assegurar que un país de les característiques d’Andorra pot aportar «reflexió i facilitat d’implementació de determinades polítiques de salut que després poden ser transportades a Estats més grans». Posteriorment, la Ministra va recollir el repte del Principat per «adaptar i implementar el Pla de Salut 2020 que, evidentment, tindrà el suport de l’OMS. Un fet que serà fonamental per poder desenvolupar el pla i per fer constància que anem tots en la mateixa línia». Ferrer va afegir que ara «són molt importants els sistemes d’informació, els indicadors que han de permetre aplicar les polítiques sanitàries». La titular de Salut va afirmar, finalment, que el Pla de Salut es validarà amb un procés participatiu amb les entitats i agents que intervenen en l’àmbit de la salut perquè a final d’any pugui debatre’s al Consell General i aprovar-se.
 
Martí, anima a seguir avançant en sanitat/ El Cap de Govern, Toni Martí, va ser un dels encarregats d’inaugurar aquesta segona reunió dels petits estats integrats a l’OMS i va exposar que aquesta trobada havia de permetre als països participants i a Andorra el poder seguir avançant en el sector sanitari que «és la base de qualsevol Estat modern», adaptant-se als canvis que es donen en les societats en cada moment històric. Martí també va subratllar que la sanitat i el benestar de les persones és un dret fonamental i un dels pilars de l’Estat del Benestar que qualsevol país ha de garantir als seus ciutadans i per a les futures generacions, amb una gestió amb garanties i sostenible de cara al futur. El Cap de Govern va considerar «prioritari» impulsar una renovació profunda del model sanitari que, segons el màxim executiu, passa per reformar les actuals estructures i adaptar-les i conduir-les als nous models de societat.
Per part seva, Zsuzsanna Jakab, directora regional per Europa de l’OMS, va exposar que el petits estats tenen «oportunitats úniques» perquè són «molt àgils, flexibles, tenen una cohesió social forta i bons serveis socials». D’aquesta forma, poden ser «agents de canvi» per implementar l’estratègia 2020. 
La màxima responsable de la World Health Organization a Europa també es va referir al cas recent d’un infant mort per diftèria a Catalunya. Jakab es va mostrat molt contundent al respecte i va lamentar que, actualment, hi pugui haver casos així a Europa. Va destacar que no és un cas aïllat, ja que a Alemanya hi ha hagut 24.000 casos de galteres amb una mort inclosa. Per Jakab, la culpa ha de recaure en els col·lectius antivacunació contra els quals va reclamar mesures legislatives immediates. «És inacceptable que avui dia hi hagi nens a Europa que morin per galteres o per diftèria, a causa dels poderosos grups antivacunació que hi ha i que influeixen els pares perquè no vacunin els fills de les malalties infantils.»

Finalment, al migdia, hi va tenir lloc un workshop on diferents membres de l’OMS a Europa van explicar les estratègies de comunicació corportativa de l’organització, les prioritats que tenen marcades, els beneficis del programa i, en definitiva, la tasca que des de la WHO (World Health Organization) s’esta duent a terme durant aquesta reunió.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT