PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Teixidó: «Es prima més el tema econòmic que el de la competició»

Assegura que els corredors han d’estar més conscienciats de les seves capacitats en curses llargues

Per JOAN JOSEP BLASCO

Xavi Teixidó, prop de creuar la línia de meta en una edició anterior de la Travessa d’Encamp.
Xavi Teixidó, prop de creuar la línia de meta en una edició anterior de la Travessa d’Encamp. | Àlex Lara
Poc es podia esperar Xavi Teixidó que les seves declaracions a les xarxes socials portessin tant rebombori. El seu punt de vista sobre la gent que participa i l’organització de l’Andorra Ultra Trail Vallnord han portat cua. El corredor i membre dels GRIM deixa clares les seves paraules en el que era només un seguit de suggeriments per millorar la seguretat a la prova.
 
La principal queixa es trobava en la poca preparació que porten força corredors per afrontar llargues distàncies, i les condicions de seguretat que tenen. No només els atletes, sinó els membres de l’organització i dels components dels equips d’evacuació desplaçats en helicòpter, un servei que és gratuït per als participants i que Teixidó no dubta en afirmar que alguns el fan servir de forma poc ètica. «Sortim a buscar persones que no estan preparades. La gent ha d’estar més conscienciada quan surt a córrer de quines són les seves aptituds», assenyala, volent remarcar que «en cap moment no he dit que no s’han d’anar a buscar ferits amb l’helicòpter. Per això estem. S’han de trobar sol·lucions per situacions que es poden evitar, perquè tot plegat comporta uns riscos i unes despeses».
 
Solucions

Les curses de muntanya, i les ultres, cada cop estan més massificades. «És un esport que està de moda», el que comporta que hi hagi corredors de tot tipus, de més preparats a menys. «L’organització ha de ser conscient de qui participa a les seves curses. Es necessiten currículums més coherents, que s’hagi fet una cursa proporcional de la que es farà». Teixidó indica que només es demanen els antecedents esportius en la Ronda dels Cims i no en la resta de proves, que també tenen un quilometratge molt important: «Es prima més el tema econòmic que el de la competició. Que sigui dura no és la solució».
 
El corredor andorrà es va imposar en el Mític l’any passat i recorda que «atrapava als últims de la Ronda i eren uns autèntics zombies». Mirant els cronos es pot comprovar que es poden comptar amb els dits d’una mà els que van a guanyar. «La Ronda i el Mític no són per competir. Són marxes», per aquest motiu subratlla que es pot fer com en d’altres grans proves que tenen la seva cursa per a atletes preparats i que van a guanyar, i una caminada popular on no es lluita contra el cronòmetre. Un exemple que posa és a la Ronda, on «no és normal que hi hagi 195 abandonaments».
 
La via de deixar més temps no és la solució. «Els talls horaris els allarguen en comptes d’escurçar-los. Tenen més inscripcions, però la gent està menys preparada», pel que demana que es produeixi més conscienciació per a que «la cursa sigui més segura. No només aquesta, sinó totes». Valora que és important «tenir la llicència, formar part d’un club i comptar amb assegurança». També «no tenir punts tant allunyats d’evacuació» en el traçat. Qualsevol mesura és necessària per mantenir els màxims índex de seguretat: «No hem d’esperar a que passi alguna cosa. Hem tingut la sort que els últims han ha fet molt bon temps. Si ens trobem amb males condicions no vull pensar el que podria pensar».
 
Lamenta l’atac

Les paraules de Teixidó van ser durament contestades pels responsables de Cims Màgics, empresa que organitza l’Andorra Ultra Trail Vallnord, indicant que era un ignorant per partida triple. El corredor lamenta que s’hagi arribat a aquest punt. «Només volia donar la meva opinió per millorar aquest esdeveniment, que per Andorra és brutal per a la promoció del país». No està d’acord amb el to utilitzat: «S’han d’acceptar les crítiques d’algú que sap alguna cosa de sortir a la muntanya. Des de la meva humilitat volia ajudar per millorar la prova».
PUBLICITAT
PUBLICITAT