PUBLICITAT

Andorra la Vella

Mil assistents a l’assaig d’‘Scalada’ abans de l’estrena d’aquesta nit

Els tiquets a la venda per veure l’espectacle de franc i les entrades per les nits de dissabte, esgotades

Per Marisa da Costa

Imatges de l’assaig general d’‘Scalada Storia’ esdevingut la nit d’ahir, que va comptar amb la participació de tots els actors implicats.
Imatges de l’assaig general d’‘Scalada Storia’ esdevingut la nit d’ahir, que va comptar amb la participació de tots els actors implicats. | Tony Lara
A cavall entre les llegendes més representatives del Principat. Entre cèrcols i cilindres, ‘slacklines’ i gronxadors. Més d’un miler de persones van poder presenciar ahir en primícia l’assaig general previ a l’estrena que, aquesta nit, a les deu del vespre, la trentena d’actors, cantants i acròbates que participen d’Scalada Storia protagonitzaran. Amb Stéphane Boko com a director creatiu i amb el suport de més de quatre desenes de tècnics i especialistes que possibiliten l’espectacularitat que es desenvolupa en escena durant 59 minuts, 52 segons i 19 mil·lèssimes. 
 
La Dama Blanca d’Auvinyà acabdilla una representació que més de 40 voluntaris presenciaran en vint-i-una ocasions, a més dels membres de bombers, servei de circulació i seguretat i dels treballadors de la restauració. Sense oblidar l’organització i els innombrables professionals que supervisen una nova actuació del Cirque du Soleil que aquesta nit torna, per tercer any consecutiu i amb la vista ja posada en el proper estiu a l’aparcament del Parc Central de la capital.
 
Per ara, un 80% del total de les entrades a la venda han estat reservades, objectiu inicial d’Andorra Turisme en metoditzar l’esdeveniment. Les entrades gratuïtes, adquiribles a través del web ‘http://visitandorra.ad’, ja no són disponibles. I els bitllets per accedir a l’espectacle les cinc nits de dissabte previstes des d’avui i fins la clausura de l’esdeveniment, també estan exhaurides. La finalitat és arribar a vendre 100.000 entrades, segons va exposar durant la presentació prèvia a l’assaig el director de Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres. 
La instal·lació habilitada en especial per a aquesta exhibició de renom internacional, personalitzada a la història, cultura i habitants del país disposa d’aforament com per a encabir 5.000 persones, de les quals 2.500 assegudes. I el cost total de tot plegat, 2.368.350 d’euros. La voluntat no resideix únicament en la venda del major nombre d’entrades sinó en què tal organització arribi a assolir la meta històrica d’Andorra: desestacionalitzar el seu sector turístic, tot obtenint un retorn en els comerços, hoteleria i altres àmbits d’importància per al desenvolupament econòmic del país.
 
‘Scalada storia’/Aquesta tercera edició no només dista en la trama sinó també en els efectes. De la lletra de les melodies i ritmes que acompanyen salts i tombarelles, equilibrismes impossibles i una complicitat entre actors incommobible, se’n dedueixen certes al·lusions a la tradicionalitat andorrana: «Andorra», va resant la Dama Blanca; sembla que també fa intent d’esmentar el Riu Valira, que en diverses ocasions pot deduir-se durant la representació.  L’atrezzo també remet als dos rius que travessen la Vall d’Orient i la del Nord i que s’unifica al punt neuràlgic del Principat. Meritxell i ponts romànics. Sembla que el Gran Carlemany també treu el cap. Cada espectador en traurà les seves pròpies conclusions; la sensació palpable anit oscil·lava entre l’estupefacció i la decepció davant la menor presència d’audiovisuals de fons, «l’absència de verds» –tant característic d’Andorra– que ressaltava una de les presents, exigent però amb criteri. El seu company en ressaltava la major adequació a les característiques inherents al Principat; en criticava el cert acomodament de les figures corporals i acrobàcies dels actors... Les boques no badaven com en anteriors ocasions, els aplaudiments poc se sentien. Però, al cap i a la fi, el veredicte final és subjectiu i objectable... 
 
Sembla que per a l’estrena tot és controlat, però en tot cas calia realitzar verificacions, vistes les expectatives. Fins el proper primer d’agost, no cessaran les representacions, que tindran lloc cada dia a excepció dels dilluns, merescut dia de descans per als acròbates. 
 
Perspectives/ Amb l’objectiu de potenciar la venda de paquets en l’àmbit internacional a través d’agències i dels mateixos paquets hotelers que s’oferten a la xarxa, van ser convocats representants de touroperadors per tal que potenciïn l’arribada de públic des de l’exterior. En total, aquesta darrera sessió preparatòria abans del dia decisiu va comptar amb la presència de més d’un miler de persones
 El 20% de tiquets que encara es poden adquirir  estan destinats tant a particulars –locals i forans– com per als gestors d’allotjaments turístics que ahir tenien l’oportunitat de visualitzar l’espectacle en primícia. 
 
Argument d’‘storia’/ El fil conductor de la trama el porta la Dama Blanca, protagonista d’una de les més conegudes llegendes d’Andorra. Obre una capsa, cadascuna de les quals mostra acrobàcies aèries i coreogràfiques evocant els secrets de la història i de les llegendes andorranes. Altres herois llegendaris apareixen: Carlemany, que segons la llegenda, va alliberar el poble andorrà i d’aquí sorgí el Principat. Aquestes són algunes de les narracions en què es basa l’espectacle, de gairebé una hora de durada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT