PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Purito és molt gran

El resident andorrà guanya una tercera etapa accidentada i es refà dels problemes del segon dia

Per ALBERT CANES

Joaquim Rodríguez entrant ahir a meta al Mur d’Huy, amb Chris Froome al seu darrera.
Joaquim Rodríguez entrant ahir a meta al Mur d’Huy, amb Chris Froome al seu darrera. | AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Les coses no pintaven del tot bé per a Joaquim Rodríguez diumenge després d’haver patit dues caigudes que li van deixar ferides considerables al colze i al genoll. El resident a Andorra era dubte per a la tercera etapa d’ahir, que anava des d’Anvers fins el Mur d’Huy i comptava amb el mateix recorregut al de la Fletxa Valona. Era un dia assenyalat per al de Parets ja que sabia què era guanyar en una etapa com aquesta i volia donar la primera prova del seu gran estat de forma que tant ha promès durant els dies previs al Tour. Finalment, ho va fer, i de quina manera. 
 
Però abans que Purito donés un cop sobre la taula, l’etapa va tenir diverses dificultats per a gran part dels ciclistes. El punt més determinant de la cursa d’ahir va ser quan al quilòmetre 107 es va produir una caiguda multitudinària amb diversos ferits de consideració en la qual s’hi va veure envoltat el mallot groc, Fabian Cancellara. El Suís es va poder aixecar i va continuar, visiblement dolgut, però la caiguda va provocar diverses retirades d’alguns ciclistes com Dmitriy Kozontchuk, de l’equip Katusha, William Bonnet, Tom Dumoulin i Simon Gerrans. Tots ells van patir fractures importants i van haver de dir adéu al Tour a només anaven per la tercera etapa. A més a més, l’incident va provocar l’aturada de la cursa durant gairebé 20 minuts ja que les ambulàncies havien de socórrer els corredors ferits. 
 
La cursa es va reprendre a la Côte de Bohissau, i encara quedaven 50,5 quilòmetres per a l’arribada. Ràpidament, es va veure les dificultats que tindrien fins al final els que havien caigut i van poder continuar. Tots ells s’anaven quedant al darrera respecte el pilot en els primers quilòmetres després de la represa. Entre ells hi havia Cancellara i es va veure de seguida que hi hauria un nou mallot groc. 
 
El pilot es va dividir en dos grups i en el capdavanter hi eren tots els favorits: Valverde, Contador, Nibali, Quintana, Froome i Purito, que va anar amagat fins els últims metres entre els ciclistes i va esperar el seu moment amb una gran intel·ligència. Arribava el Mur d’Huy i poc a poc el nombre de corredors que conformaven el cap de la cursa s’anava reduint, però tots els favorits es van mantenir fins els darrers metres. 
 
Gianpaolo Caruso, company del de Rodríguez al Katusha, va agafar el relleu del grup en un gran moviment d’equip en el darrer quilòmetre, en l’inici de la pujada del Mur. Quan restaven 500m, Purito va aparèixer de sobte i va indicar al seu company que a partir d’allà ell se’n encarregava de tirar endavant. L’ofensiva final de Purito va ser perfecta i ben calculada. Ningú el va poder seguir i el resident andorrà va arribar a meta amb Froome lleugerament al seu darrera, derrotat. El resident va aconseguir el seu segon triomf en una etapa del Tour, després d’haver-ho fet el 2010 a Mende. 
 
A part de guanyar l’etapa, Purito es va vestir amb el mallot de la muntanya, que avui lluirà en l’etapa que va de Seraing a Cambra i en la qual els ciclistes entraran a França. El mallot groc se’l va posar Chris Froome, que va arrodonir així un gran dia, tot i que només un segon es va quedar Tony Martin. Per la seva part, el ciclista català es va quedar a dos minuts del líder en la general. «Crec que aconseguir aquesta victòria em donarà tranquil·litat, però el meu objectiu segueix sent la general. Vull lluitar pel podi, tot i que sé que serà difícil. Queda molt, amb els Pirineus i els Alps», va comentar el de Katusha, content per la seva actuació. Purito va deixar clar ahir que la diferència de dos minuts respecte a Froome no és definitiva: «He treballat molt dur per arribar bé a aquest Tour i, tot i que ahir (per diumenge) vaig tenir un mal dia, crec que no vaig perdre gaire temps. M’he sentit bé, pel triomf i perquè he estat ben col·locat tot el dia».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT