PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Treballar sota 37 graus

Al estar tantes hores exposats al sol, es poden produir desmais i deshidratacions

Per ESTEFANIA GRACIA

Rajos de sol incidint amb gran intensitat a l’alçada de la zona de la Comella, ahir.
Rajos de sol incidint amb gran intensitat a l’alçada de la zona de la Comella, ahir. | TONY LARA
En front de la intensa onada de calor que està sufocant Andorra i altres indrets, la majoria dels ciutadans s’intenten refugiar i esquivar les hores màximes de sol. I és que només cal observar els carrers i parcs, que durant aquest dies, estan totalment deserts. 
I no n’hi ha per menys, doncs durant aquesta setmana, s’han arribat a registrar màximes de 37 graus, i tot i que es preveu una caiguda moderada de les temperatures pels propers dies, sortir al carrer en moments crítics d’intensa xafogor, com les dos o tres del migdia, és tot un suplici.
 
 Però què passa amb els qui no poden fugir i refugiar-se del sol? I és que són molts els que degut a la seva feina o per força major, han d’estar hores i hores sota els rajos de ‘foc’ patint i aguantant com bonament poden la calor. 
Doncs segons comenta un treballador del servei de neteja de la via pública d’Andorra, «aquesta setmana és molt dur treballar pels carrers, durant el matí encara ho podem aguantar, però a les tres, quan tornem de dinar, se’ns fa molt difícil». I Tot i que el treballador comenta que poden fer petits descansos per intentar combatre la calor i prendre’s algun refresc, «són moltes hores sota els rajos del sol, i quan arribes a casa, es nota; doncs notes cansament, fogots, i sents que el teu cos es ressent». 

A més, un altre dels treballadors que s’encarrega també de mantenir els carrers del Principat en bon estat, recorda que en anys anteriors, algun dels seus companys va patir un cop de calor i va haver de ser traslladat a l’hospital. 
 
«Sempre intentem refrescar-nos o fer un petit descans si veiem que estem molt sufocats, però la feina és la feina i hi ha ocasions en que has d’acabar una tasca si o si». I «malgrat que intentem protegir-nos, els uniformes gruixuts que hem de portar per seguretat i la llarga exposició al sol, poden passar una mala jugada» comenta un dels treballadors. 
 
Un altre sector que també pateix de ven a prop l’onada de calor, és el de la restauració, doncs desenes de cambrers han de treballar sota les intenses temperatures atenent als pocs que s’atreveixen a passar uns minuts a les sufocants terrasses. I és que sense perdre el somriure, «hem de treballar amb els cops de fred i calor que et colpegen cada cop que entres i surts del bar, i més si aquest té aire condicionat» remarca una cambrera del centre. 
 
Tot i això, es cert que amb aquesta calor, «molts clients prefereixen entrar a dins, sobretot si el local està refrigerat, i això també ens permet descansar una mica de la xafogor», comenta la cambrera d’Escaldes-Engordany. I és que «hem notat molt l’onada, perquè a les hores de màxima calitja, les terrasses estan buides, i l’interior del bar quasi també» confirma una cambrera d’Andorra la Vella. 
 
A més, segons comenta el propietari d’un dels establiments, «la gent intenta no sortir fins després de les set o vuit del vespres», doncs cap aquesta hora, que ja compta amb temperatures més suportables, «sí veiem com s’emplenen els bars i sobretot les terrasses».
Hidratar-se en abundància, evitar les llargues exposicions al sol en les zones de més calor i procurar no sortir al carrer durant les temperatures màximes, són consells que donen les autoritats per evitar cops de calor, i que per a treballadors que han de desenvolupar les seves tasques al carrer, no són més que recomanacions llunyanes i tasques difícils de complir.
 
Precintes als berenadors / Davant l’alerta de Protecció Civil del Govern sobre el perill d’incendis, a causa de l’onada de calor i la falta de pluges, el Comú de la Massana va decidir ahir precintar les graelles dels berenadors de la parròquia. De la mateixa manera, el comú va comunicar que no donarà cap autorització per fer foc de campament fins que no disminueixi el risc d’incendi. D’altra banda, recorda que cal «extremar les mesures de prevenció per evitar un incendi, com no llançar burilles o no deixar brossa a la muntanya». 
 
A més, el comú destaca que els agents de circulació i els diversos serveis tècnics de la parròquia segueixen col·laborant en les tasques de vigilància i control de les diferents zones de la Massana. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT