PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Es busca arquitecte que renti la cara al paisatge urbà del Pas

El Govern ha convocat un concurs per trobar un projecte de millora

Per E. J. M.

Vista general del Pas de la Casa en una imatge d’hivern d’arxiu.
Vista general del Pas de la Casa en una imatge d’hivern d’arxiu. | TONY LARA
El Pas de la Casa canviarà de cara. El Govern ha convocat un concurs nacional per seleccionar un arquitecte que redacti el projecte i dirigeixi les obres de millora del paisatge en l’entorn urbà fronterer del Pas de la Casa. L’objectiu és «obtenir una proposta global de millora en qualsevol àmbit que aporti bona imatge,  homogeneïtat i harmonia en el seu conjunt global, pensant tant en els turistes que ens visiten com en el veïnat del Pas de la Casa», segons ha informat el Govern.
 
L’estudi que hauran de presentar els arquitectes que optin a l’adjudicació del concurs han d’incloure diverses propostes: en primer lloc, tot allò que correspon a la iniciativa pública i que inclou l’enllumenat públic, la millora del mobiliari urbà, la pavimentació de les voravies i l’adequació de les zones verdes; en segon lloc, el que dependrà de la iniciativa privada, com la rehabilitació de les façanes i la instal·lació de rètols comercials. Les propostes de millora paisatgística es poden presentar fins al 15 de setembre.
El Govern va iniciar una campanya de millora del Pas de la Casa l’any 2012 amb l’enderrocament de diversos espais de l’antiga duana, espai en què es va construir una plaça pública i un edifici de serveis. 
 
WORKSHOP TRANSFRONTERER / A tot això, també es tindrà en compte els resultats del workshop celebrat al maig al Pas de la Casa sobre per incloure’ls en la millora del seu entorn i paisatge. La jornada de treball va tractar sobre Intervenir sobre el paisatge europeu transfronterer: claus per a l’ordenació del territori i la integració paisatgística. El workshop es va organitzar com a acció preparatòria a la celebració dels Ateliers du Paysage organitzats pel Consell d’Europa que tindran lloc a Andorra durant la pròxima tardor.
 
Les conclusions de la jornada s’han de traduir «en accions d’ordenació i integració paisatgística i orientades vers una millor gestió dels patrimonis paisatgístics ambientals i culturals del territori del Pas de la Casa». El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va recordar durant l’esdeveniment que el ràpid creixement del comerç i l’hoteleria sorgit arrel de les primeres pistes d’esquí va portar a la zona a «un desenvolupament ràpid i sovint incontrolat, comportant el deteriorament de la qualitat dels mitjans tant urbà com paisatgístic».
 
Torres va insistir que la situació geogràfica del Pas de la Casa fa necessari «un estudi específic que permeti l’excel·lència del paisatge durant tot l’any». El ministre va afegir que, a més del concurs obert –publicat al BOPA número 48–,  «s’ha buscat també la complicitat del govern francès per poder incidir igualment en la millora de l’accés a Andorra per la frontera francesa».
 
Al workshop també hi va participar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va insistir que «tant a nivell local com nacional tenim una preocupació real per millorar l’atractiu del Pas de la Casa, tant pels que hi viuen com pels nombrosos visitants». La ministra va dir que espera «un bon projecte que posi de relleu les qualitats del Pas de la Casa i permeti millorar tot el millorable, i més concretament el paisatge». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT