PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

França, oberta al reconeixement professional dels títols de l’UdA

Educació està avaluant de quines titulacions demanarà que se n’avalin les competències

Per ESTHER JOVER MARTIN

Uns estudiants universitaris conversen davant de les instal·lacions de la Universitat d’Andorra.
Uns estudiants universitaris conversen davant de les instal·lacions de la Universitat d’Andorra. | TONY LARA
Tot i que Andorra està dins del marc europeu d’ensenyament superior , és a dir, del procés de Bolonya, i les titulacions universitàries s’homologuen molt fàcilment, no passa el mateix amb el reconeixement professional dels estudis superiors. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, s’ha proposat solucionar-ho i ha començat per França, amb qui ja està treballant per aconseguir que les competències professionals d’algunes titulacions expedides a Andorra siguin plenament reconegudes.

Jover ha admès a EL PERIÒDIC que «tenim un handicap: no formem part de la Unió Europea (UE). La UE ha desenvolupat una sèrie de directives en què s’han marcat els criteris per, entre els països membres, fer el reconeixement automàtic de les titulacions perquè tothom pugui desenvolupar la seva activitat professional. Andorra no hi som [a la UE] i el compromís que tenim amb els altres països és que es miraran amb bons ulls les nostres titulacions per fer-ne un reconeixement professional, però que en cap cas serà automàtic. Aquí cal treballar i millorar».

Per posar un exemple, el ministre ha explicat que la titulació d’infermeria està plenament reconeguda a Espanya i a França, però, «si ara volguéssim impartir la carrera de medicina potser tindríem dificultats per exercir a Espanya o a França. Hauríem de seguir els processos d’homologació, que poden ser llargs, i si els països observen una diferència significativa poden obligar a fer complements de formació»
.
Jover es va reunir el mes passat amb la seva homòloga francesa, Najat Vallaud-Belkacem,i li va comentar que «volia avançar cap a un reconeixement molt més automàtic de les nostres titulacions en l’àmbit professional». La ministra va mostrar molt bona predisposició i va demanar que des d’Andorra s’indiqués «quines titulacions volem prioritzar». Des del ministeri ja s’ha iniciat «la tasca tècnica de determinar quines són les titulacions més interessants i ho treballarem durant els pròxims mesos amb França», ha aclarit Jover. La feina es farà en el marc de la comissió mixta Andorra-França.

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior també vol mantenir les mateixes converses i iniciar un procés de reconeixement professional de les titulacions universitàries amb Espanya i Portugal, els altres països amb què hi ha més intercanvi de professionals.

Acords bilaterals i l’acord d’associació amb la Unió Europea

El ministre d’Educació i Enseyament Superior, Eric Jover, ha argumentat les dues vies per solucionar el problema del reconeixement professional de les titulacions universitàries: d’una banda, la bilateral, que consisteix a arribar a un acord amb un país, com s’està fent amb França i també es farà amb Espanya i Portugal; i d’altra banda, la via multilateral, «molt interessant i també la buscarem». L’acord d’associació amb la UE «pot representar un salt endavant molt important per als estudiants, l’ensenyament superior i el reconeixement de les titulacions universitàries».

Europa serà, de nou, el tema de la 32a Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA). «El tema d’Europa és recorrent perquè hi  estem a dins, envoltats de països de la UE, i que Andorra reflexioni sobre el que passa a casa dels seus veïns és habitual», ha dit Jover. «Andorra s’ha relacionat amb la UE de diferents maneres i ara anem un pas més enllà, l’acord associació, i és un bon tema per la UEA per començar a fer bullir l’olla», ha subratllat el ministre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT