PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Cinc anys dels pisos Jovial

Una experiència positiva de convivència, barrejada amb algunes queixes veïnals

Per IVÁN ÁLVAREZ

Pisos de Jovial
Pisos de Jovial | El Periòdic
«Són problemes típics de la convivència, tampoc podem exagerar però trobo que, de vegades, hi ha massa brutícia i la fortor que fa quan entres al tram que hi ha del carrer a la porteria, no és normal». Són paraules d’un veí que, des de fa una mica més d’un any, gaudeix d’uns dels pisos Jovial que es troben a Terra Vella. Tot i deixar clar que «entrar a viure aquí i poder emancipar-me ha estat una de les millors coses que m’han passat mai», sí que reconeix que «hi ha aspectes que es poden millorar». 
 
Són 80 pisos recollits per dues entrades i que cada cinc anys obren un concurs per adjudicar les vivendes a nous aspirants. Marc Pons, conseller de joventut, esports i noves tecnologies del comú d’Andorra la Vella, assegura que «ja no queden pisos buits. Estan ocupats els 80 i, fins i tot, els adaptats que suposaven algun problema es van aconseguir adjudicar». En aquest sentit, una veïna ens comenta que «sí que crec que hi ha d’haver algun pis buit, però a la meva planta no». «Si de les 80 bústies, només tenen nom 4 o 5 és que algun pis deu estar buit. Jo, sincerament, crec que no».
 
El passat mes de febrer es van entregar les claus a 43 nous habitants i encara  hi ha una llista d’espera «d’uns 17 aspirants» , assegura Marc Pons que podran intentar aconseguir la vivenda en el moment que hi hagi, pels motius que sigui, qualsevol baixa o renúncia. 
 
Qüestionat per alguns problemes de convivència existents i d’un cartell sobre una possible actitud incívica que hi ha a les dues porteries, Pons treu ferro a tot plegat. «És evident que en tota convivència poden sorgir incompatibilitats. Passa a totes les comunitats. El cartell d’avís per incivisme detectat al veïnat el vam col·locar nosaltres. És un projecte d’emancipació juvenil, però també des del Servei de Joventut fem reunions periòdiques per intentar que el gestor de la comunitat controli als veïns que no compleixen les normes.» Un altre veí afegeix que «els problemes són els clàssic. Sorolls a unes hores intempestives, amb el Dijous de rock ja saps el que et toca o que es posin a foradar la paret molt tard són cosetes que molesten, però tampoc és habitual ni cal exagerar». Un altre noi que entra a la porteria assegura que «jo no visc aquí, vaig a veure un amic però sé que ell es queixa molt de la pudor que fa, dels papers que hi ha a terra o el fet d’haver d’esquivar caques de gos». És evident que són casos aïllats, que la gran majoria respecta els espais comunitaris i que l’experiència de gaudir de la primera vivenda és inoblidable. 
 
D’altra banda, avui es presenta la renovació del conveni signat, ara fa cinc anys, entre el Govern i el comú d’Andorra la Vella, perquè des del ministeri de Salut i Benestar, es pugui atorgar la cessió de vuit pisos de Jovial per a projectes que caire social. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT