PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nou programa per donar a conèixer el registre fòssil de dinosaures

El Museu d’Isona i l’espai Dinosfera promocionen la recerca paleontològica

Per EL PERIÒDIC

Excavacions al municipi de Coll de Nargó.
Excavacions al municipi de Coll de Nargó. | RÀDIOSEU
El Museu de la Conca Dellà, a Isona, i l’espai Dinosfera, a Coll de Nargó, han posat en marxa un extens programa d’activitats que té com a objectiu donar a conèixer el registre fòssil de dinosaures que hi ha a Catalunya i la feina que duen a terme els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont en aquesta zona. Les propostes inclouen xerrades, tallers, visites a excavacions i la possibilitat de participar en tasques relacionades amb la recerca paleontològica.
 
A més, a l’espai Dinosfera s’han organitzat visites guiades als jaciments de la zona tots els dissabtes de juliol i agost. Per als petits s’explicaran contes en el mateix espai i a l’església romànica de St. Climent de Coll de Nargó els dies 24 de juliol i 13 d’agost.
De la mateixa manera, al Museu de la Conca Dellà, s’han organitzat visites guiades als jaciments paleontològics propers cada dimecres i dissabte. I el 13 d’agost, s’impartirà la xerrada ‘Què hi ha de cert a Juràssic World?’. A més, per als més petits, s’explicaran contes sobre la ciutat romana d’Aeso (Isona) i sobre la fauna que hi havia a la zona fa milions d’anys el 18 de juliol i el 22 d’agost.
 
Restauració oberta als infants / D’altra banda, amb l’objectiu de donar a conèixer la paleontologia entre tots els públics més menuts, Isona oferirà l’oportunitat de participar en la restauració d’un coll de dinosaure de més de 5 metres, extret d’un jaciment d’Orcau aquesta tardor. D’aquesta manera, podran ajudar a netejar la ‘mòmia’ del fòssil del coll de dinosaure. Alhora, els adults podran conèixer tot el procés de recuperació i restauració del coll que els paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont duen a terme.
 
Pel que fa al procés de preparació del coll de dinosaure consisteix a eliminar les més de quatre tones de terra que embolcallen els ossos per tal d’extreure’ls amb cura. 
 
Aquesta primera fase serà oberta al públic que visiti el Museu de la Conca Dellà durant els mesos de juliol i agost i la primera quinzena de setembre. Les restes inclouen entre 7 i 8 vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d’un dinosaure que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d’anys. 
 
A partir de les restes trobades, els arqueòlegs estimen que aquest animal devia fer entre 15 i 20 metres de llarg. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT