PUBLICITAT

Andorra La Vella

Assandca vol oncòlegs fixos i psicòlegs coberts per la CASS

L’Associació es reunirà amb la ministra de Salut i els metges del Principat per discutir possibles millores

Per ESTEFANIA GRACIA

Presentació del balanç de l’exercici 2014-2015 d’Assandca, ahir.
Presentació del balanç de l’exercici 2014-2015 d’Assandca, ahir. | ANA / B. N.
L’ Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), va presentar ahir el balanç de les activitats i els nous projectes que durà a terme. Durant aquesta, el president d’Assandca, Josep Saravia, va comentar que una de les prioritats de l’associació, «és reunir-nos amb la nova ministra de Salut, Cristina Rodriguez, per tractar temes que havien quedat pendents amb la seva successora en el càrrec», Rosa Ferrer. 
 
Entre aquestes peticions, es troba poder establir un oncòleg fix al país, «ja que ara tenim oncòlegs de Barcelona», i com han d’estar anant i venint, «passem varies setmanes sense tenir-ne cap al país, i no podem estar així», va remarcar Saravia. A més, l’associació també demanarà a Rodriguez que el servei de psicologia per l’atenció de malalts amb càncer, estigui garantit per la CASS, «i és que a ulls de la seguretat social d’aquí, la psicologia no és una medicina, i per tant, no ho cobreix». Però « nosaltres creiem que tot malalt, ja no només de càncer, hauria de comptar amb un suport psicològic». I és que Saravia va recordar que fins ara, els únics que han aconseguit que la CASS els hi cobreixi el servei de psicòlegs, «és el col·lectiu de diabètics». De la mateixa manera, l’associació té previst reunir-se amb els oncòlegs i metges de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per valorar possibles mancances entorn a l’atenció o recursos dedicats als malalts de càncer.
 
Actualment, l’associació compta amb 80 voluntaris, però «en necessitarem més, sobretot amb el programa d’allotjament». D’aquesta manera, Saravia va voler fer una crida als socis i voluntaris, doncs el president assegura que cada cop «tenim més feina, però també més costos». I és que durant l’exercici 2014-2015, l’associació ha prestat facilitats econòmiques –amb els transports i el  programa d’allotjament– a unes      60 persones, «entre malalts i acompanyants». I s’han fet així, prop de 200 viatges per realitzar tractaments oncològics a Barcelona. 
 
Programa d’allotjaments / D’altra banda, el vicepresident d’Assandca, David Astrié, va voler destacar la posada en marxa d’un acord de col·laboració amb la Fundació Privada Jubert Figueres per facilitar pisos als pacients de càncer que ho sol·licitin.  
A més, Astrié assegura que gràcies a aquest nou servei, els malalts i acompanyants que ho demanin, podran allotjar-se a Barcelona durant tot el temps que duri el tractament «amb un cost molt reduït». Doncs els pacients només hauran de pagar deu euros al dia. Tot i que si l’allotjament és per més d’un més, el cost es redueix a cinc euros, i si s’està a l’atur, a dos. 
En relació al nou programa,el vicepresident de l’associació va voler concretar que entre el maig i el juny del 2014, dos usuaris ja s’han beneficiat d’aquesta nova ajuda.
 
Altres activitats d’Assandca / L’entitat presentarà a l’octubre cinquanta ‘Coixins del Cor’ que l’associació de Pineda de Mar, El Caliu del Cor, va regalar dimarts a l’associació. I tal com va remarcar Astrié, aquests coixins «tenen una mida i una densitat específica per alliberar la pressió que exerceix el braç sobre la zona del pit». Per aquest fet, es posaran a disposició de totes les dones afectades per càncer de mama, ja que «calma la molèstia del fregament entre el braç i la zona extirpada del pit». 
A més, Assandca també està preparant diversos actes que s’efectuaran durant la ‘Setmana del Càncer’, celebració que tindrà lloc del 19 al 25 d’octubre, i que comptarà amb diversos actes; com una caminada solidaria, la presència de l’Assandca a la Fira d’Andorra la Vella o una conferència impartida pel director de l’Institut Català d’Oncologia , Josep Ramón Germà. On es comentaran els avenços dels últims cinc anys en matèria de càncer, sobretot del càncer de mama. H
PUBLICITAT
PUBLICITAT