PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Purito, amb Katusha fins el 2016

Joaquim Rodríguez anuncia la renovació amb l’equip rus després d’una etapa en què perd 15 minuts

Per EL PERIÒDIC

Joaquim Rodríguez parla amb un membre del Katusha Team, en l’onzena etapa del Tour de França que es va disputar ahir.
Joaquim Rodríguez parla amb un membre del Katusha Team, en l’onzena etapa del Tour de França que es va disputar ahir. | EFE / KIM LUDBROOK
Joaquim Rodríguez seguirà formant part de l’equip rus Katusha fins el 2016. Així ho va confirmar el mateix ciclista tot just acabar l’etapa d’ahir del Tour de França: «Ja fa una setmana que els hi vam dir que sí a l’equip i només falta la signatura, però està tot més que fet ja». El resident i el Katusha faran oficial aquesta renovació el dimarts, en la segona jornada de descans del Tour. Així doncs, Purito seguirà un any més amb l’equip que l’ha ajudat a obtenir els seus millors èxits esportius des del 2010, any en què va començar a formar-hi part. 
 
A més, tot apunta que encapçalarà la llista de l’equip rus per als Jocs Olímpics de Rio 2016, així com les tres grans voltes, com ha fet durant els darrers anys. Després, serà el moment en què el de Parets decidirà què farà amb el seu futur immediat: si continuarà a l’elit del ciclisme o pensarà ja en deixar de pedalar en els grans esdeveniments ciclistes de cada any de manera permanent. 
 
Malgrat tot, aquest moment queda lluny, i Purito està centrat ara en el Tour, en el qual no està portant bones notícies. Ahir va tornar a fallar per segona etapa consecutiva, aquesta vegada en la pujada al mític Tourmalet. Una caiguda a la neutralitzada va ser la causa principal de la defallida, segons va indicar el ciclista del Katusha. «Un altre dia dolent. He caigut de panxa durant la neutralitzada. Pensava que no seria res, però anava molt bloquejat de cames», va explicar el resident a la meta de Vallée de Saint Savin. 
 
El seu mal dia el va fer perdre gairebé 16 minuts respecte el guanyador de l’etapa, el ciclista polac del Tinkoff-Saxo, Rafal Majka, que va dominar l’etapa amb molta claredat i li va treure més de cinc minuts respecte Chris Froome, que es va centrar en els seus rivals de la general. Amb aquest resultat, Purito es va situar en la 19a posició a 20.42 minuts del mallot groc. «Demà (per avui) internaré anar tranquil i lent per recuperar-me al 100% i aprofitar les poques bales que em queden», va indicar Rodríguez, conscient que ja no li queden opcions en la general i que està lluny dels favorits, malgrat que no renuncia a seguir donant el màxim. 
 
La resta d’aspirants en la general van entrar a meta junts, amb un Froome que va defensar amb intel·ligència el mallot, tot i que en els últims metres Alejandro Valverde li va treure dos segons. Aquesta petita diferència no suposa res significatiu per ara per a l’anglès, que a més va mantenir a ratlla a Nairo Quintana, Alberto Contador, i Tejay Van Garderen, en una segona etapa dels Pirineus més tranquil·la. Això vol dir que no es van produir canvis significatius en la part alta de la general, i Froome manté el marge de 2.52 minuts respecte Van Garderen i ho manté tot de cara per endur-se el Tour, encara que queda la meitat.
 
Costa diu adéu

Pitjor va ser l’etapa d’ahir per a un altre resident del Principat, Rui Costa. El portuguès va haver d’abandonar en el Tour quan encara li restaven uns 50 quilòmetres per acabar l’etapa. El campió de Portugal no va concretar quin va ser el motiu de la seva retirada, tot i que sí que va escriure un missatge de disculpa a les xarxes socials: «Ho sento, equip, patrocinadors, família i amics. No sé què està passant amb el meu cos. Em sento molt malament. Em faré algunes proves mèdiques i us donaré a conèixer quins són els resultats». Costa diu així adéu a un Tour en el qual no ha pogut arribar a destacar en cap etapa, estant situat en la 33a posició de la general a més de 22 minuts del lideratge. 
 
La bona notícia  de la jornada va ser la operació exitosa d’Ivan Basso, que va abandonar el Tour dilluns perquè li havien detectat un càncer en un testicle, i serà donat d’alta avui mateix. 
 
El Tour tanca el seu pas pels Prineus amb una etapa que anirà des de Lannemezan a Plateau de Beille, amb 195km de recorregut i cinc ports de muntanya, dels quals hi ha un que és de categoria especial i dos de primera.
PUBLICITAT
PUBLICITAT