PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Augmenten les avaries elèctriques que afecten al sector de l’hostaleria

La calor i la mala ventilació dels aparells provoca que els motors es sobrecarreguin

Per ESTEFANIA GRACIA

Aparell d’aire condicionat, un dels estris que més s’espatlla durant les altes temperatures.
Aparell d’aire condicionat, un dels estris que més s’espatlla durant les altes temperatures. | EL PERIÒDIC
Els lampistes estan desbordats. I és que segons comenten els tècnics consultats, l’onada de calor «ha fet que el telèfon no pari de sonar». Doncs les altes temperatures –que han sufocat el país durant les darreres setmanes– han fet que molts aparells de climatització, neveres, condensadors i maquinàries de fred de gran tamany, hagin patit alguna avaria. 
 
Aquest increment, col·lapsa algunes de les empreses del sector, doncs segons afirma una treballadora d’Instal-fred, «hem passat d’unes sis reparacions a la setmana a 15». Afegint també que a l’estiu «sempre notem un increment de la feina, però aquest any ho estem notant molt més, no donem a l’abast».  
 
Un dels sectors que segons els especialistes en reparacions, pateix més les avaries per la calor, és l’hoteler. Ja que disposa de molts aparells i aquests estan en constant funcionament. I és que segons un dels operaris de manteniment consultats, «la calor pot provocar que els motors s’escalfin més del compte i acabin petant» i «si aquests no estan ven ventilats, s’han de canviar o refrescar». A més, durant l’estiu, els aires condicionats o altres aparells de fred «treballen més», doncs les altes temperatures provoquen que hagin de fer més esforços i tinguin més facilitat de recalentar-se. 
 
Per evitar aquests fets, però, els experts aconsellen fer revisions periòdiques per netejar els filtres, comprovar els nivells de fluids o procurar que els aparells estiguin ven ventilats. Doncs segons confirma Instal-fred, «es nota molt quan un client va fent revisions, ja que aquest no pateix tantes avaries». I «això ho estem veient ara, perquè moltes de les reparacions que fem, les realitzem en establiments que no tenen contractat el servei de revisió». D’aquesta manera, els propietaris es poden curar en salut, i és que «tenim un hotel que fa una revisió a la setmana, i gràcies a aquest fet, encara no hi hem hagut d’anar a fer cap reparació» comenta la treballadora. 
 
Una altra de les empreses del sector, però, comenta que aquesta setmana ja han notat una mica d’afluixament en les reparacions. Tot i això, «fins ara hem estat desbordats, havíem passat d’atendre deu trucades setmanals a unes 20, degut a l’onada de calor».
 
VISIÓ DELS HOTELERS / Per la seva part, el col·lectiu d’hotelers consultat, assegura que les avaries que tenen «no van més enllà de les que podem tenir durant l’any». 
«Potser sí hem tingut algun problema amb els aires condicionats, ja que els clients els deixen encesos moltes hores i s’acaben recalentant», però a banda d’això, «no hem notat que per causa de la calor s’hagin produït més avaries del normal», comenta un dels hotelers. 
 
El Portaveu de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Òscar Julián, sí confirma que degut a la calor «es poden produir més avaries, perquè es sobrecarreguen els aparells», però també assegura que no han notat «incidents massius», doncs «és normal que amb les altes temperatures s’espatllin més les coses, però pel que fa al sector hoteler, la situació està normalitzada», «no hem notat que hagin augmentat les avaries de forma alarmant». 
 
D’aquesta manera, Julián remarca que els hotels no s’han vist tant afectats per l’onada de calor com han transmès els lampistes i els professionals del sector. Doncs «la situació que tenim és la de qualsevol altre estiu, i no ens consta que hagin hagut hotels amb problemes greus d’avaries» conclou el portaveu. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT