Òscar Casal és el millor dels andorrans a Canazei, mentre que el seu germà Marc té problemes físics

Per JOAN JOSEP BLASCO

Marc i Òscar Casal, i Sintu Vives, abans de prendre la sortida a Canazei.
Marc i Òscar Casal, i Sintu Vives, abans de prendre la sortida a Canazei. | O.C.
La 18a edició de l’Skyrace de les Dolomites va ser de rècord, amb la participació de 770 participants, que representaven 35 països. Entre ells hi havia tres andorrans, dels quals Òscar Casal va ser el més destacat, obtenint la 20a posició. La prova de Canazei sempre està acompanyada d’un nombrós públic. I és que es tracta d’un dels traçats que per les seves característiques és dels més emblemàtics de la Copa del Món.

Per davant hi havia un recorregut de 22 quilòmetres i 1.702 metres de desnivell, amb l’ascensió al famós al Piz Boè (3.152). Fins al sisè km el traçat no presentava complicacions i era a partir d’allí que la pendent començava a pronunciar-se. Casal es va sentir còmode, per coronar el pic en la quinzena posició. En el descens no va trobar el ritme i en el primer tram perdia cinc posicions. A partir d’aquí va completar l’itinerari en solitari, el que li va permetre assegurar la posició. «En la pujada m’he notat molt bé i en la baixa he salvat els mobles», admetia Casal, remarcant que la baixada «és molt tècnica i no me la volia jugar. No tenia ningú ni per davant ni per darrera, el que m’ha permès ser més conservador». Està especialment satisfet per l’ascensió realitzada, ja que «tenia darrera meu bons corredors als que els havia tret distància». Pel temps i la posició -va ser vintè amb 2.15.58 hores- «estic satisfet del resultat. He creuat l’arribada amb bones sensacions».

Problemes per al Marc

Qui va passar-ho malament, sobretot després de la cursa va ser el seu germà. «No em trobava bé abans de començar. Tenia malestar», exposava el Marc. En l’ascensió «de mica en mica he anat agafant el ritme i em notava bé, però en el descens m’han avançat alguns corredors. En dues ocasions m’he hagut de treure les bambes perquè hi tenia pedres i he perdut molt temps». Però el pitjor va passar després de la cursa. «Tenia un fort dolor a l’estómac. M’ha agafat com un tall de digestió i pixava vermellós. Això passa perquè no he begut prou aigua i he acabat deshidratat. He pagat la calor i l’esforç», admetia. En aquestes circumstàncies «si la cursa arriba a tenir tres quilòmetres més podria haver defallit». Va concloure en la 31a posició amb un temps de 2.19,33.

L’altre andorrà que entrava en competició, Sintu Vives, acabava en la 121a posició amb 2.43.53. El vencedor va ser l’italià Tadei Pivk, amb un crono de 2.02.47. El transalpí és encara més líder de la general d’Skyarace després d’assolir un nou triomf, que se suma al que va aconseguir al maig a Zegama. Va compartir podi amb el romanès Alin Zinca (2.03.58) i el suís Pascal Egli (2.03.26). En categoria femenina es va imposar la nord-americana Megan Kimmel, amb un registre de 2.25,57. Va establir un nou rècord, millorant en tres segons l’anterior marca, que tenia des del 2012 la sueca Emelie Forsberg. El segon lloc el va ocupar la catalana Laura Orgué (2.26,58) i el tercer l’actual líder de la classificació general, la italiana Elisa Desco (2.28,36).