PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Firmes perquè el maltractament animal s’inclogui al codi penal

El col·lectiu Andorra gats i gossos recull signatures a la plataforma Change.org

Per ESTHER JOVER MARTIN

Pàgina de recollida de firmes per castigar mitjançant el codi penal el maltractament animal a Andorra.
Pàgina de recollida de firmes per castigar mitjançant el codi penal el maltractament animal a Andorra. | CHANGE.ORG
Després de la repercussió generada pel cas d’un veí d’Andorra la Vella que va matar una dotzena de gats de carrer, un col·lectiu de defensa dels drets dels animals ha llençat una campanya de recollida de firmes per demanar al Govern que el maltractament i l’abandonament d’animals estigui tipificat com a delicte al codi penal. Les signatures es recullen a través de la plataforma virtual Change.org, oberta a qualsevol iniciativa, i l’impulsor n’ha estat el grup anomenat Andorra gats i gossos que té un perfil homònim a la xarxa social Facebook. L’objectiu és aconseguir un miler de firmes i, en quatre dies, ja n’ha reunit més de 800.
 
La petició es presenta a la plataforma Change.org amb el següent argument: «Al Govern del Principat d’Andorra: Sol·licitem que el maltractament i abandonament animal sigui inclòs al codi penal. Aquell que per qualsevol mitjà o procediment maltracti o abandoni injustificadament un animal domèstic o amansit, i li causi la mort o lesions que menyscabin greument la seva salut, tant física com psicològica, ha de ser castigat amb la pena de presó. En cap cas, ens podem conformar amb penes administratives quan haurien de ser delictes penals, tal com està tipificat a la resta dels països veïns. A Andorra els animals són considerats com a propietats i volem que siguin considerats éssers vius i sensibles». Per tot això, el col·lectiu Andorra gats i gossos demana suport a la ciutadania perquè «siguin modificats el codi penal i el civil, si així escaigués necessari per a que la nostra demanda arribi a bon fi».
La plataforma Change.org permet afegir més demanda de firmes a mesura que es van aconseguint les fites marcades, per tant, quan se sumin un miler de firmes la petició s’ampliarà. Com més signatures s’assoleixen més pressió es pot fer a l’Administració amb l’aval de la ciutadania.
 
Des que EL PERIÒDIC va revelar la setmana passada que un home havia ofegat felins del carrer, molta gent ha expressat la seva indignació a les xarxes socials contra el fet i exigint que un acte així sigui un delicte penal castigat amb la presó. Actualment, el maltractament animal és una contravenció penal, és a dir, que es castiga amb una multa de fins a 12.000 euros. L’entitat de protecció dels animals Laika ha estat la primera en aixecar la veu i exigir canvis en la legislació. Per la xarxa també circulen comentaris de gent disposada a organitzar una manifestació reclamant la modificació.
 
CADELL MORT PER LA CALOR / D’altra banda, ahir va morir un cadell de llaurador després que passés diverses hores tancat en un vehicle, a Canillo. El propietari va marxar –es comenta que a la piscina– i va deixar l’animal sol. Una noia que ho va veure va alertar els Bombers i la Policia, que van haver de trencar la finestra del cotxe per rescatar-lo i portar-lo a un centre veterinari. Lamentablement, l’animal no va sobreviure a les conseqüències de la calor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT