PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Ensurt per la torrentada

El riu d’Aixirivall es desborda i inunda amb fang i pedres el centre de Sant Julià de Lòria

Per E. J. M.

Fang, troncs, branques i pedres inunden la carretera de la Rabassa, ahir a la tarda, després de la torrentada.
Fang, troncs, branques i pedres inunden la carretera de la Rabassa, ahir a la tarda, després de la torrentada. | ANA
Una espectacular torrentada va espantar ahir a la tarda el veïnat de Sant Julià de Lòria que, després de sentir un fort terrabastall, va veure com el torrent d’Aixirivall es desbordava descontroladament i inundava la carretera de la Rabassa fins a la plaça Laurèdia, al bell mig de la població. Durant la jornada d’avui, Protecció Civil incidirà per determinar les causes de l’accident natural. Durant tota la nit, els efectius desplaçats a la zona (COEX i serveis de neteja comunals) han treballat per netejar total ment la calçada i, des de la una de la nit i fins a primera hora del matí, el trànsit ha estat restringit a la carretera de la Rabassa.

La forta tromba d’aigua caiguda durant uns minuts va provocar el desbordament del torrent. «A més, a Sant Julià feia molts dies que no plovia i la terra estava molt seca, amb una mena de crosta a la superfície, i no va poder xuclar la gran quantitat d’aigua caiguda, que va lliscar i va provocar moltes destrosses», va explicar anit el director de Protecció Civil, Francesc Areny. El tram on s’havia d’actuar intensament eren els 200 metres entre la plaça Laurèdia i el pont de la Guingueta.

La neteja era la prioritat ahir al vespre, per poder restablir la circulació amb normalitat. Entre les nou del vespre i la una de la nit es va permetre el pas alternatiu, en combois, per la carretera de la Rabassa. L’Agència de Mobilitat va informar que les retencions de pujada van començar cap a les quatre de la tarda i a les deu de la nit encara hi havia un trànsit molt dens des de la frontera del riu Runer, en direcció nord. Cap a un quart d’onze de la nit el trànsit va començar a fluir amb normalitat per tota la xarxa viària del país, segons va avisar Mobilitat.

El riu la Valira al seu pas per Sant Julià també es va veure afectat ja que tot el que arrossegava l’aigua i no va quedar estés per la calçada va desembocar al riu, al tram de l’alçada de la plaça Laurèdia. «El riu ha augmentat un metre de nivell en aquell punt», va revelar Areny.

AFECTACIÓ A LA PEGUERA / A més del centre de Sant Julià de Lòria, on es van patir les conseqüències del desbordament del torrent d’Aixirivall, també hi va haver afectació a la carretera del Cortal de Llumeneres. Però el torrent d’Aixirivall no va ser l’únic que estava fora de si: la carretera de la Peguera va patir un fortíssim corrent d’arrossegalls del riu d’Auvinyà, que va deixar molt material acumulat a la calçada de la carretera de la Peguera.

L’accés a Naturlandia, la carretera de la Peguera, la CS-131, ha quedat tallada per l’esllavissada i, per tant, durant els pròxims dies l’accés només es podrà fer per la carretera de Juberri, la CS-130. Quan hagin finalitzat els treballs de neteja a la zona, durant les pròximes setmanes, es reobrirà la circulació, segons va informar ahir el Govern.

A més, a la urbanització Costa de Nagol i al quart d’Aixirivall es van quedar sense subministrament d’aigua potable. Aquest matí el personal del Comú de Sant Julià té previst pujar a la captació d’aigua per netejar la zona i restablir el subministrament. Fins a nou avís s’ha recomanat no consumir aigua corrent.

Paral·lelament, també es fan treballs de neteja a la llera del riu d’Aixirivall i la rotonda d’Auvinyà perquè l’aigua pugui córrer lliurement, no acumuli material i no s’acabi desbordant de nou.

GABINET DE CRISI / Poc després de la torrentada, que va agafar d’imprevist conductors i vianants, es va constituir un comitè de crisi a Sant Julià, en què hi van prendre part el cap de Govern, Toni Martí; els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, de Justícia i Interior, Xavier Espot, i d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la cònsol major de la parròquia, Montserrat Gil.

Tot i que no s’ha hagut de lamentar cap dany personal, la torrentada ha provocat greus afectacions a la xarxa viària i a equipaments com l’Oficina de Turisme de la plaça Laurèdia, ja que el mur de contenció es va ensorrar. El tall de carretera va deixar aïllats a Naturlandia la plantilla i els visitants, que no van poder baixar al poble fins que es va restablir el trànsit alternativament.

El desbordament del riu va portar mals records als andorrans: l’any 2008 les fortes pluges van provocar una esllavissada que es va endur la caseta de la duana del riu Runer. I del 1982, ni en parlem.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT