PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes sabrà avui si l’aigua potable ja és apta per al consum

El restabliment del servei a la parròquia ha estat esgraonat i lent a les parts altes

Per E. J. M.

Vista aèria de l’esllavissada provocada per la pluja al camp de Claror, que ha afectat la captació d’aigua de la Plana.
Vista aèria de l’esllavissada provocada per la pluja al camp de Claror, que ha afectat la captació d’aigua de la Plana. | GOVERN
La forta tempesta de dimarts va provocar l’espectacular torrentada a Sant Julià de Lòria i, a més, va contaminar la captació d’aigua de la Plana, que subministra a tot Escaldes-Engordany. Com a conseqüència, la parròquia es va quedar sense aigua més de 24 hores: primer, perquè sortia bruta de terra i sediments i, després, perquè es va tancar el subministrament per buidar el dipòsit i netejar-lo. Durant la jornada d’ahir es va anar restablint el servei a totes les llars però no serà fins avui que el Comú anunciarà si l’aigua de l’aixeta ja és apta per al consum de boca. Els resultats de les anàlisis realitzades a les mostres preses ahir a la captació i al dipòsit diran quan es pot tornar a consumir amb normalitat.
Dimecres a la tarda, el Comú escaldenc i la Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany (CAPESA) van anunciar que el servei s’anirira retornant gradualment a partir del vespre. «Hi ha hagut moltes incidències», va admetre ahir el cònsol menor, Marc Calvet, «a l’avinguda Fiter i Rossell no va arribar fins la matinada. L’aigua se subministra mitjançant vasos comunicants i a les parts altes és on més ha costat d’arribar». A més, la forta demanda d’aigua de dijous al matí a la part baixa d’Escaldes, on primer va tornar, va provocar problemes a les zones més altes de la parròquia, com els Vilars o Rocacorba, ja que l’aigua arribava amb menys força. El Comú va anunciar mitjançant les xarxes socials que «la gran demanda d’aigua (un 30 per cent superior a un dia normal) està provocant que els dipòsits es buidin ràpidament impossibilitant un servei continuat. Es prega que el consum d’aigua sigui responsable per poder arribar a totes les llars».
 
Per pal·liar alguns greuges, «Encamp ens ha donat aigua», va explicar Calvet. «S’han omplert una desena de camions cisterna amb aigua d’Encamp, presa d’una boca d’incendis, per omplir els dipòsits d’aigua que CAPESA té a les parts altes». Cada cisterna tenia capacitat per a uns 22.000 litres.
 
El tall d’aigua va afectar tota la parròquia, excepte els pocs privilegiats que disposen de dipòsits particulars, com algunes finques de la Plana, algun hotel de grans dimensions, Caldea i l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Les piscines i el gimnàs comunal d’Escaldes-Engordany sí que van patir les conseqüències i dimecres van haver de tancar les instal·lacions. Ahir ja es van reobrir i van tornar a funcionar estan obertes i operen amb normalitat.
 
CONNEXIÓ AMB LA CAPITAL  / Durant la jornada sense aigua alguns veïns de la parròquia van preguntar, via xarxes socials, si no existeix una connexió de canonades entre Escaldes i Andorra la Vella. Calvet va aclarir que la connexió s’havia de fer via al carrer de la Unió en l’època en què els cònsols eren Toni Martí i Rosa Ferrer. Però mentre Escaldes podria donar subministrar aigua fàcilment a la capital perquè és més alta, des d’Andorra la Vella l’aigua s’hauria de bombejar i només arribaria fins al carrer de Sant Antoni. L’obra era molt costosa i, finalment, es va descartar. Amb tot, Calvet va recordar que la capital sí podria subministrar a l’Hospital en cas que es quedés sense aigua –el centre hospitalari té un dipòsit propi que garanteix aigua per a dos o tres dies– però l’obra no s’ha fet. 
 
TREBALLS A SANT JULIÀ / D’altra banda, ahir van continuar els treballs de retirada de la runa orgànica que va estendre’s a diverses zones de Sant Julià de Lòria. L’àrea més afectada ha estat la carretera de la Peguera, on van caure tones de pedres i terra. La runa s’està abocant als marges de la via però la feina durarà encara unes setmanes. Durant la matinada, es va recol·locar l’estació transformada d’electricitat propera a la plaça Laurèdia que va quedar malmesa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT