PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FC Andorra: Inici ple d’incògnites

Els tricolors comencen la pretemporada reforçats amb Arturo Gándara, cedit per la UE Sant Julià

Per JOAN JOSEP BLASCO

Gándara, de blanc, va exercitar-se amb els seus nous companys en el primer entrenament de la pretemporada.
Gándara, de blanc, va exercitar-se amb els seus nous companys en el primer entrenament de la pretemporada. | Tony Lara
Per davant se li presenta una temporada molt exigent. L’FC Andorra iniciava ahir els entrenaments amb moltes incògnites per davant. Perquè la plantilla dista molt d’estar tancada i a més encara no hi ha confirmació d’on jugarà la pròxima temporada. Són diferents els fronts que té oberts, el que no ajuda a tenir l’estabilitat que desitjaria per afrontar el retorn a la Primera Catalana. Durant el mes d’agost es definiran els diferents temes que hi ha sobre la taula que permetran aclarir la situació i conèixer en quines condicions s’afrontarà el nou curs.
 
Una dotzena de jugadors van participar en la primera sessió d’entrenaments de la pretemporada. El fixatges no s’acaben de confirmar. Almenys l’entrenador, Justo Ruiz, pot comptar amb una nova incorporació. Es tracta d’Arturo Gándara, que arriba com a cedit de la UE Sant Julià. El davanter, que ahir ja va entrenar-se amb els seus nous companys, va arribar al país la temporada passada provinent del Solsona. És un jugador que s’ha de convertir en una referència en atac i que aporti una quantitat de gols que permeti ser una assegurança de vida a dalt. Aquesta és tot just la segona incorporació del curs. La primera va ser la de Friday a la porteria.
 
Hi ha varis jugadors amb els que s’ha contactat i l’interès per venir dels implicats és real, però no s’ha tancat encara cap més acord. Les preferències de l’entrenador és la de reforçar-se amb dos centrals, un pivot i dos homes per banda. L’arribada d’un altre davanter tampoc queda descartada. Perquè la plantilla amb la que compta el tècnic, a part de les dues úniques incorporacions, és amb els protagonistes de l’ascens de la temporada passada. Només queden per renovar Riera, amb el que s’està molt a prop de fer-ho; i Mateo, en una situació diferent i que ahir també va participar en l’entrenament. Per contra, Bryan no seguirà, seguint el camí de Jarabo, Peppe i Molins.
 
Fitxatges que no arriben

La preocupació al cos tècnic per la falta de reforços és gran. Arrenca la pretemporada, «arranquem a caminar i confio que també ens comencem a bellugar perquè hi ha moltes coses a confirmar, com la plantilla, que ha de ser competitiva perquè si no patirem molt», assegura Ruiz, que es mostra extremadament preocupat per la falta de concreció en alguns aspectes: «No tenim camp, no hi ha fitxatges, la plantilla és curta i no podem aspirar a res. Tots els equips tenen les plantilles confeccionades i nosaltres encara la tenim per fer en bona part». És alarmant a aquestes alçades trobar-se en aquesta conjuntura. «Em preocupa perquè no estem en una categoria que pots deixar escapar tres o quatre jornades. Si comencem malament després costa molt sortir de baix», exposa l’entrenador, que sap quin és el nivell de la competició per l’experiència de dos anys dels tricolors abans de produir-se el descens.
 
El nivell entre la Primera i la Segona no té res a veure. La preparació dels equips i els jugadors, més professionalitzats, fan créixer la competitivitat de forma exponencial. «Seguirem anant a tots els camps a guanyar, però ja no serem com la temporada passada els favorits i el rival a batre. Sabem que els contrincants tenen molt més nivell que els que ens vam trobar l’any passat», augmenta el nivell i «l’exigència serà màxima perquè els rivals tenen jugadors de Tercera Divisió i fins i tot de Segona B». S’ha d’estar molt encertat en qui se suma al projecte, ja que «serà una temporada molt dura si aconseguim fitxar bé. Si no ho fem, patirem de veritat». I ho faran tant que si no canvien molt les coses «salvar la categoria en la situació en la que estem seria un miracle. Necessitem fitxatges o ho passarem fatal».
 
El que celebra és l’actitud que presenten els jugadors que dirigeix. «L’únic actiu que tenim és un grup compromès al 100%», assegura Ruiz, remarcant que «renovar la plantilla no va ser gaire complicat, tothom està molt compromès amb el projecte». Bona part d’ells van decidir quedar-se al club aquest estiu rebutjant ofertes superiors econòmicament provinents de la Lliga Nacional.
 
Amistosos

En la preparació de l’estiu hi ha confirmats quatre amistosos, dels quals només un es disputarà al Principat. El primer serà el 15 d’aquest més contra el Rialp. Li seguirà el dia 22 a Ordino contra l’Almeda i l’endemà es desplaçarà a Artesa de Segre per jugar contra els locals. El 29 s’enfrontaran al Cambrils. Aquests són els partits confirmats, però «ens agradaria jugar-ne algun més». La intenció és tancar-ne amb un conjunt del grup 2 de la Primera Catalana.
 
Els entrenaments durant el mes d’agost són de dilluns a divendres, amb «dues primeres setmanes dures, treballant amb molta intensitat per fer càrrega de treball». Els tricolors comptaran amb una setmana més de preparació, encara que no sigui amb tots els efectius, de cara al debut a la lliga. El matx de la primera jornada, el 6 de setembre, contra el Martinenc està ajornat pels compromisos de la selecció. El dia 6 s’enfronta a Israel en terreny hebreu i el mateix 6 a Bòsnia i Hercegovina en territori balcànic. La intenció és recuperar aquest partit amb els del Guinardó el més aviat possible, i no comptar com en temporades anteriors amb un partit pendent fins al novembre o desembre. Si poden arribar a un acord es jugaria durant el mateix setembre, entre setmana. El debut, doncs, serà en la segona jornada del calendari, amb la visita del Girona B.
 
Camp on jugar

El que encara no està confirmat és on jugarà l’FC Andorra els seus partits com a local. El club, per les deplorables condicions en que es troba Aixovall, tant el terreny de joc com la resta de la instal·lació, vol deixar de jugar-hi i traslladar-se a Andorra la Vella. No només per la vessant esportiva, sinó també per la institucional, per poder atreure a més espectadors. L’objectiu marcat des del primer dia és el de poder jugar a l’Estadi Nacional, però sempre s’han trobat amb la negativa per part del Govern. Avui mateix es produeix una nova reunió entre el club i l’executiu per tractar de desencallar el tema. 
 
L’FC Andorra veu una via fonamental per al seu futur poder jugar en aquest camp, per poder créixer com a institució. L’alternativa que se li presenta és jugar als camps que la Federació Andorrana de Futbol està construint a la Borda Mateu de Santa Coloma i que no estaran finalitzats fins al mes d’octubre. Però aquests terrenys estan ja ocupats en bona part pels clubs de la Lliga Nacional a nivell d’horaris, el que complicaria poder entrenar-hi. Per aquest motiu l’entitat tricolor continua treballant en la via de l’Estadi Nacional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT