PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Escaldes instal·larà una presa a Camp de Claror per filtrar els llims

Aquest matí s’enceten els treballs per fer una séquia amb troncs i pal·liar la situació

Per IVÁN ÁLVAREZ

Escletxes que va patir Camp de Claror per la tempesta del 21 de juliol
Escletxes que va patir Camp de Claror per la tempesta del 21 de juliol | Comú Escaldes-Engordany
Mesures excepcionals per a casos extraordinaris. El comú d’Escaldes-Engordany es va agafar ahir a aquesta màxima i va donar a conèixer les decisions d’urgència que es prendran ja des d’avui per tal de minimitzar les conseqüències de futures pluges i d’evitar futurs tall de subministrament d’aigua a la parròquia. 
Els cònsols d’Escaldes, Trini Marín i Marc Calvet, juntament amb els responsables de Capesa i de Protecció Civil van explicar que l’excepcionalitat de la tempesta del passat 21 de juliol va provocar «enormes cicatrius» en el terreny del Camp de Claror, desestabilitzant el terreny i facilitant l’entrada de sediments a la captació d’aigua. Les reunions de treball tripartites entre el comú, Capesa i el Govern van desembocar en el disseny d’un pla d’emergència per reduir l’impacte d’unes futures pluges i poder pal·liar la situació. 
El primer punt del pla és la construcció d’una presa al punt on s’acumulen els sediments per retenir llims i argiles i filtrar part del material que es pugui desprendre quan plou. Més avall es faran quatre o cinc filtres més amb bales de palla embolcallades de malla tèxtil per retenir els sediments més fins, en un sistema que es coneix com a floculació. A més, tal i com va explicar el responsable de Capesa, Eduard López, a la zona superior se sembraran llavors autòctones de plantes de muntanya per estabilitzar el terreny. Els treballs s’iniciaran aquest matí i en quatre o cinc dies podria estar acabat, segons va indicar el director de Protecció Civil, Francesc Areny.
L’objectiu dels treballs és contribuir a millorar la qualitat de l’aigua que arriba a la captació del Madriu.
Paralel·lament, el comú va anunciar que es prendran mesures pels sediments que ja estan en el mateix curs del riu. S’adaptaran tant els decantadors com els sistemes de filtratge a les partícules d’argiles que es troben a l’aigua i, a més, volen instalar una vàlvula a la comporta d’entrada per aturar automàticament el subministrament en cas que es detecti terbolesa. El responsable de Capesa va admetre que cal fer alguns estudis i assaigs previs però la intenció és començar els treballs de forma «imminent». Aquestes mesures se sumen a la construcció d’un nou dipòsit que ja està en marxa des de fa uns quinze dies i que, en situacions similars a les que s’han patit, permetria disposar de major marge per garantir el subministrament, tot i que López va deixar ben clar que «el nou dipòsit no és la panacea. És un element més que ajuda». El responsable de Capesa va deixar clar que «el risc zero no existeix i que sempre estem exposats a que torni a passar, tot i que aquestes mesures permeten tenir marge de maniobra». 
L’acció d’embrancar la xarxa escaldenca amb la d’altres parròquies, com ara la d’Andorra la Vella, segueix el seu curs però tampoc es podria donar servei a tots els residents, segons va indicar el cònsol menor, Marc Calvet.
Per la seva banda, el tècnic de Capesa, Jordi Deu va aportar una mica de llum al perquè havia succeït «aquest fenomen catastròfic amb danys excepcionals», com va apuntar Francesc Areny. Deu va afirmar que «ha augmentat la fragilitat del sistema per la mobilització dels sediments de la capçalera de la conca». El tècnic va afegir que «abans hi havia un equilibri entre els processos d’erosió i sedimentació que amb la torrentada han quedat descoberts argiles i llims que abans estaven soterrats».
Tot i començar a ploure ahir cap al vespre, al tancament de l’edició no s’havia registrat cap incidència ni el comú havia recollit cap queixa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT