PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El sector hoteler d’Escaldes es reuneix avui per avaluar la situació

La Unió Hotelera apadrina una trobada destinada a valorar danys i fer un plantejament conjunt

Per IVÁN ÁLVAREZ

Un encarregat d’un apartahotel del país diposita la clau d’una habitació a recepció
Un encarregat d’un apartahotel del país diposita la clau d’una habitació a recepció | Tony Lara
A les quatre d’aquesta tarda la Unió Hotelera d’Andorra acull una trobada entre els hotelers adherits a l’organisme per analitzar la situació i avaluar els danys i perjudicis creats per la tempesta del 21 de juliol i els posteriors tres tall de subministre. En principi s’estudia redactar un comunicat o fer un plantejament conjunt per presentar a la corporació o al departament corresponent per exposar les pèrdues sofertes i les incomoditats que ha patit el sector hoteler d’Escaldes durant la tempesta i la posterior manca d’aigua. Des de la Unió Hotelera es reconeix no haver tingut cap contacte ni cap diàleg amb el comú durant aquests dies i que a l’associació han arribat algunes queixes de forma gradual i individual. 
Els hotelers segueixen paint el que ha succeït aquests dies i una barreja d’indignació i resignació nia en bona part dels afectats del sector. Tot i mostrar aristes molt marcades, pel que fa a l’evolució de les seves sensacions, hi ha casos de responsables d’establiments que prefereixen no mostrar públicament el seu desconent o no aixecar massa la veu pels lligams que mantenen amb els actors principals, com ara Copesa o el mateix comú, tot i reconèixer que aquest afer, evidentment, els ha perjudicat en el seu negoci. 
 
Indignació i resignació/ Les reaccions d’afectats del sector pels talls de subministre d’aigua es segueixen acumulant. Joao Baptista Dias, responsable del Bar Oasis, es mostra en el bàndol més indignat per la situació: «no vaig haver de tancar, però ho vaig passar fatal. Han de ser conscients que no es pot treballar sense aigua. Que tallin l’aigua un cop pot passar, però tres cops és inadmissible». Dias afegeix que el comú «ha gestionat molt malament el cas i ha hagut una falta d’informació molt greu. Les mesures que han anunciat? Excuses de mal pagador. Fan les coses tard i malament i no penso ni gastar forces en reclamar perquè no servirà de res».
Eugenio de la Iglesia treballa al Café Bar Pepo i valora positivament les iniciatives que va presentar dilluns el comú però afirma que «el mal ja està fet. Acostumo a servir més de trenta dinars diaris i el dia 22 vaig despatxar-ne només dotze. Creu-me que es nota i molt, sobretot en la facturació del dia». Eugenio explica que «és estrany haver de fer servir aigua d’ampolla per rentar els plats i les mans, com es feia antigament», apunta amb certa resignació. 
Visiblement molesta, Eli Serra gerent de l’Apartahotel Iceberg, reconeix que «no pot ser estar tants dies sense aigua. He tingut sort que la gent s’ha portat bé i els clients han entès la situació tot i les incomoditats. M’agradaria parlar amb la cònsol major i encara no ho he pogut fer. Tothom està molt enfadat i la situació que hem patit em sembla vergonyosa. Un desastre, perquè, com a escaldencs que paguem els impostos, no és lícit que hagi passat això».
Laura Sánchez, responsable del Tagliatella, explicava amb resignació que «vaig haver de tancar el dia 22 i va suposar una complicació seriosa. El comú no se’n fa responsable i ens adrecen a Capesa, però jo he de reclamar despeses de personal, descens de vendes i una facturació perduda del dia. En la Casa del bistec, Natàlia Jaime assegura en termes semblants que «jo vaig haver de llençar tot el menjar del mes perquè les meves càmeres frigorífiques van amb aigua. Ningú s’ha preocupat de res i allà hi havia molts diners que hem perdut. A qui ho reclamo? Qui se’n farà càrrec? A més, no podíem rentar res ni fer servir els lavabos».
Vicenç Boltas, responsable dels Apartahotel Serch, torç el gest quan parla de les mesures que implanta el comú i de la fabricació dels filtres: «Crec que és prioritari que facin un dipòsit nou. Això dels filtres està molt bé, però trobo molt més important que funcioni un altre dipòsit Boltas afirma que «vaig tenir alguna queixa sí, però res important. És emprenyador el fet de no poder dutxar-te quan arribes a casa o després de fer esport i el pitjor de tot és que crec que això ho podien haver previst. 4 o 5 cops l’any trobo terbolesa a l’aigua i se’m taponen les aixetes i considero que no s’ha sabut informar bé des del comú. Com expliques a un client que no saps quan donaran l’aigua un cop tallada? Des de que van emetre el comunicat fins que van donar l’aigua van passar tres hores. No s’entèn».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT