PUBLICITAT

‘El Pont d’Arcalís’ presenta nou disc a Ordino

La 14a trobada de Buners aposta pels artistes de «proximitat»

Tres homes toquen el sac de gemecs, en la 13a edició de la trobada.
Tres homes toquen el sac de gemecs, en la 13a edició de la trobada. | Tony Lara
La ja consolidada trobada de Buners organitzada biennalment per part de l’òrgan comunal d’Ordino, torna aquest cap de setmana «com a tret diferenciador d’altres propostes». I, en aquesta ocasió, la 14a edició d’aquest festival de música tradicional estarà protagonitzat per «quatre grups de proximitat» i de «qualitat», tal com va exposar el conseller de Turisme i d’Esports ordinenc, Bartumeu Gabriel, durant la roda de premsa de presentació de la celebració que tindrà lloc els propers dies 8 i 9 d’agost en diversos emplaçaments distribuïts per Ordino. La jornada de diumenge, a la plaça Major del poble, El pont d’Arcalís oferirà al públic el seu darrer repertori –enregistrat a principis del 2015–, conformat per un cançoner ideat «a l’antiga», de caràcter tradicional, i «en col·laboració amb l’escriptor andorrà Albert Villaró», tal com va explicar Isidre ‘Tito’ Pelàez, membre del grup català.
 
Artistes de qualitat/ La buna, coneguda majoritàriament com a sac de gemecs en altres indrets de parla catalana, protagonitzarà una trobada centrada en el folk tradicional. A les dotze del migdia del proper dissabte, el gaiter Juan Luna, acompanyat per Naia Trío, donaran el tret de sortida al cap de setmana musical. Es tracta d’un grup madrileny que omplirà la plaça Major de jotes, ‘muñeiras’, foliats, valsos i balls de bastons, tot convidant als espectadors a participar de la intervenció.
Més tard, la festa es traslladarà fins els jardins d’Areny-Plandolit, on  a partir de les cinc de la tarda, la gaita compartirà el protagonisme amb l’acordió. Un duo originari de Galícia, Bellón Maceiras, mostraran la fusió amb què es caracteritza el seu art. Daniel Bellón i Diago Maceiras traslladaran fins a Ordino la música tradicional, no només de la seva terra, sinó la importada d’altres països del món.
Abans d’oferir el tradiciomal Cremat als assistents, també als Jardins d’Areny-Plandolit i a mitjanit, un grup gal tancarà la jornada de dissabte. A partir de les 22 hores, l’Auditori Nacional d’Ordino acollirà l’actuació de Faburden. 
Es tracta d’un quintet provinent de la regió de la Gironde que, en l’actualitat i després de treure un primer disc el 2010, enregistra una nova proposició. Combinen veu i percussió amb corda i, com no podia ser d’altra manera, vent: amb Arnaud Bibonne a la ‘bohassa’, violí, toun-toun, viola de roda i bateria donaran sentit al fauxbourdon (fals baix) amb què es caracteritza la formació.
Després d’una missa solemne  a les onze del matí, que diumenge es distingirà per la presència de l’organista Xuan Carlos Castro i el gaiter Xosé Sancho, un dels fundadors d’aquesta trobada biennal de Buners, el cap de llista tancarà aquesta 14a edició.
 
escola de folk al principat/ A més d’informar sobre la seva presència al festival d’aquest cap de setmana amb un repertori conformat entre la tradicionalitat del folklore i la contemporaneïtat d’unes lletres composades per Villaró, Isidre ‘Tito’ Pelàez i Jordi Malaya, components del grup català El Pont d’Arcalís, van notificar ahir la propera obertura al Principat –probablement al Centre Cultural de la Llacuna–, d’una escola de folk. Per ara, compten amb vint interessats inscrits, als que impartiran classes de percussió, acordeó i buna. Si bé els alumnes haurien de comptar amb un instrument propi, disposaran de material per als que no en tinguin. Es tracta d’una iniciativa oberta a tots els instruments tradicionals, amb què es vol donar continuïtat a aquest art. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT