PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Normalitat en el primer dia de tasques al Camp de Claror

Paral·lelament a les mesures presentades dilluns, es treballa en una altra acció amb plantes

Per IVÁN ÁLVAREZ

Una de les zones de Camp de Claror afectades per la torrentada i que està sent treballada
Una de les zones de Camp de Claror afectades per la torrentada i que està sent treballada | Comú Escaldes-Engordany
Des de primera hora del matí, els helicòpters volaven per la zona transportant els troncs que han de dipositar els operaris a Camp de Claror. Des d’ahir i durant gairebé una setmana es treballa per implementar les mesures que es va presentar dilluns al comú d’Escaldes. El responsable de Capesa, Eduard López, va explicar a EL PERIÒDIC que la jornada inicial de les feines va desenvolupar-se amb normalitat i que tot marxa sota els terminis previstos. 
López va aprofitar per deixar clar que el que s’implementa «són mesures i no una solució. S’ha de tenir clar quina és la diferència. Una solució és introduir accions que acabin definitivament amb el problema i això, en cap cas, es pot afirmar amb fermesa, perquè el risc zero no existeix». L’especialista va afegir que «el que fem és aportar mesures per pal·liar l’efecte però no pot parlar de solucions».
El representant de Capesa va insistir en que «això de Claror no ho sabia ningú que passaria. Va ser totalment imprevisible. Sí que és cert que s’han viscut episodis puntuals de terbolesa però es podia pal·liar tancant l’entrada i aprofitant l’aigua que es tenia en el dipòsit en stock. 
Una nova mesura/ Paral·lelament a la sèrie d’iniciatives que es van presentar –la construcció d’una presa amb troncs d’uns cinc metres d’ample i d’uns 70 centímetres d’alt, la instal·lació de cinc filtres més, que estaran construïts amb bales de palla embolicades amb una malla geotèxtil d’un o dos metres d’amplada–, Capesa ja treballa en la vàlvula de comporta i estan redissenyant el decantador «per aconseguir dipositar més sediment i que no es puguin filtrar. És una obra bastant senzilla i esperem que sigui ràpida», va apuntar Eduard López. 
A més, va definir una tercera nova mesura que esperen introduir en un futur i va explicar que «en casos normals hi ha un augment del cabdal del riu i s’emporta sediments de les lleres del riu i volem aplicar un sistema amb unes plantes que farà que no baixi tanta brutícia. És a dir que aquestes plantes farien una funció estabilitzadora en les lleres del riu i és una mesura que està sobre la taula i que posarem a terme a llarg termini. Hi ha tot una sèrie de disposicions que es poden articular i així ho farem». 
López va afegir que durant el temps que va durar el procés per estudiar quines mesures implementar per corregir la situació es van posar sobre la taula uns filtres fets d’un material semblant a la ceràmica que aconseguia aturar els llims i les argiles a un nivell molt alt i efectiu. El gran problema era que reduïa notablement el cabdal d’aigua que sortia després, «frenava i retenia molt», va afimar el responsable de Capesa, fet que va facilitar que l’opció quedés totalment descartada. Finalment, Eduard López, va cloure assegurant que «l’embrancament entre Andorra la Vella i Escaldes es reactivarà perquè hi ha un 20% de feina feta. Jordi Déu, el tècnic, ha fet el projecte dels dos costats i la idea s’està desenvolupant des de fa dies».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT