PUBLICITAT

Andorra la Vella

Podem Andorra estudia presentar la seva candidatura a les comunals

Un cop legitimats per l’administració, no descarten presentar-se en alguna parròquia// Joan Seguí, sobre BPA: «Estem a l’expectativa, però crec que hi ha hagut interessos ocults»

Per Marisa da Costa

A la dreta, l’impulsor de Podem Andorra, Joan Seguí, acompanyat d’un dels membres del futur partit, Joseba Imanol.
A la dreta, l’impulsor de Podem Andorra, Joan Seguí, acompanyat d’un dels membres del futur partit, Joseba Imanol. | Tony Lara
Va nàixer com a una «iniciativa de participació ciutadana per donar veu a tots aquells desencantats amb la política actual» i, un cop l’administració general ratifiqui els estatuts que ara fa dos mesos la formació va presentar amb la finalitat de ser legitimada, estudiarà postular a una plaça dins l’entramat parroquial polític del Principat. 
 
Tot i que per ara és només una voluntat que «encara ha de ser analitzada en el sí de l’agrupació» i, abans, cal modificar certs aspectes en els estatuts per tal de ser definitivament reconeguts com a nova força política del Principat, un dels impulsors de Podem Andorra i expresident del Sindicat de Funcionaris de Duana, Joan Seguí, assegura que no descarten «presentar alguna llista a les comunals», tot responent a la premissa de «sorgir i créixer des de les bases» defensada per l’associació. 
 
Tanmateix, en cas que la certificació que es reconeix Podem com a una més de les opcions que presenta l’esfera política d’Andorra arribi tard i no permeti afegir-se en solitari a la cursa electoral per a les properes eleccions comunals previstes per al mes de desembre, el representant de la formació no descarta «donar-se de la mà» amb alguna altra formació amb qui tingui afinitat. A l’hora de pensar en pactes, Seguí pensa en les avinences amb el Partit Socialdemòcrata quant a aspectes com ara l’avortament –i el conseqüent debat sobre la conveniència del coprincipat urgellenc–, la reducció dels anys de residència per tal de poder adquirir la nacionalitat andorrana o la necessitat de modificar diversos aspectes de la llei que regula la Seguretat Social. 
 
Si l’opció d’un pacte, abans de les properes eleccions del 2019, és una opció «estudiable», la formació voldria avançar tot defenent els seu propi programari: «es tracta d’escoltar la ciutadania, d’apropar-se a la gent i de donar veu a tots aquells desencantats amb l’orbe polític, però també a aquells qui no disposen dels recursos per a fer-ho», defensa un dels membres més implicats en donar embranzida al partit polític, Joseba Imanol Idiakez. L’afiliat insisteix en què «l’objectiu no és atacar ningú ni cap agrupació» sinó «estar a peu de terra» tot cercant «millorar la situació de les persones». Persones que responen al perfil de padrins amb pensions ínfimes, de joves amb potencial que es veuen en l’obligació de partir, d’aturats avocats a la precarietat i funcionaris desprestigiats «pel mateix Govern per qui treballen». 
 
Per atendre les necessitats de la ciutadania, amb qui «parlem de tu a tu» i a la que volen «emparar», els membres de la formació, que «extrapola i aplica a Andorra la filosofia» del partit de mateixa denominació encapçalat per Pablo Iglesias a l’Estat veí, «no poden estar asseguts en una cadira» i volen erigir-se com un partit «empàtic, entenedor, que és clar i coherent» tot i ser conscients que «tindrem molts problemes, perquè aquí mana un capital que, aquí, sustenten els polítics», reflexionen conjuntament Seguí i Idiakez.
 
Les primeres passes a donar, segons expliquen, passen per la revisió de la constitució, del funcionament de la CASS, pel replantejament de les tasses impositives sobre productes essencials, així com per incentivar una banca més social i crear una cobertura mínima de subsistència, en detriment de la inversió en infraestructura que, en temps difícils com els actuals, s’hauria de limitar a la manutenció i no a l’impuls d’obres «innecessàries» com «la font de colors», el valor de la qual «hauria d’anar destinat a mesures socials». Aquestes, sumades a l’interès d’afavorir «un esperit renovador» tot «promovent les energies renovables», són només algunes de les fites inscrites en el programa electoral que no trigarà en sortir a la llum. Unes propostes amb què, segons destaca Idiakez, no volen ser «Gandhis» sinó que únicament volen «mirar per la ciutadania» i executar les accions que prometen «i no únicament parlar com fan altres», tret que segons ells els diferencia d’AD800.
 
Afer BPA/ Si, per ara, es mostren prudents i, abans de donar el seu parer sobre l’assumpte estan «a l’expectativa», tot esperant a saber com finalitza tot el procés, Joan Seguí es mostra convençut «que hi havia interessos ocults» darrere de la intervenció de Banca Privada d’Andorra. Tot i que es mostra «prudent» a l’hora de posicionar-se, assegura que la crisi «s’hauria d’haver gestionat d’una altra manera» que, entre altres coses passava pel deure de «tenir en compte els treballadors que encara avui hi tenen els seus diners estancats». «Molta gent afectada s’ha apropat a Podem Andorra per explicar els seus casos, en moltes ocasions situacions desesperants». L’agrupació política s’afegirà a la «demanda de responsabilitats» pel que ha succeït des del mes de març i que ja van manifestar que emprendrien altres partits.
 
Podem Andorra suggereix als membres del Govern «que surti a la finestra i observi el panorama», més enllà d’estar-se «asseguts a la cadira». H 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT