PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Es disparen els rescats de muntanya al Pirineu aquest mes

Molta activitat per als GRAE i els helicòpters de recerca a l’agost

Per EL PERIÒDIC

Imatge d’un rescat a la muntanya cedida per Bombers de Catalunya.
Imatge d’un rescat a la muntanya cedida per Bombers de Catalunya. | Bombers Generalitat
Els accidents de muntanya al Pirineu, i els consegüents rescats, es disparen aquest començament del mes d’agost, tot coincidint amb el moment àlgid de presència de visitants als espais naturals. Això està requerint una major activitat dels GRAE (Grup de Recolzament d’Actuacions Especials) –que tenen a la Seu un dels seus centres operatius– i dels helicòpters del cos.
Segons va informar emergències, només aquest dijous, els Bombers de la Generalitat van haver de rescatar una dona de 49 anys a les Llosses, ferida en una cama en una zona de difícil accés; als estanys de Cap del Port (Espot), on una dona de 67 anys s’ha via ferit a l’espatlla; al Pedraforca, on un home d’uns 35 anys es va sentir indisposat; al barranc de Viu de Llevata (el Pont de Suert), on un escalador es va accidentar; i entre Vallderrada i Tavascan, on una excursionista també va quedar ferit. A més, els agents van participar en una recerca de dues excursionistes que havien sortit de Certascan i no havien arribat a destí, a França. Durant els dies previs també hi ha hagut diversos accidents semblants.
El responsable del refugi de Certascan va alertar dijous que dues excursionistes que estava previst que passessin la nit al refugi d’Aulus des Bains –al departament de l’Arieja–, no havien arribat. Segons les primeres informacions, les excursionistes tenien previst fer la ruta Presbytère. Els Bombers van activar l’helicòpter amb efectius dels GRAE per fer la recerca en territori català. En no trobar res, els efectius francesos es van fer càrrec de la recerca per la seva zona. Més tard, s’informava des del refugi francès que les dues noies havien arribat, en bon estat però amb cerra demora de l’horari previst perquè durant la nit s’havien desorientat pel camí.
 
Zones de difícil accés/ A les Llosses (Ripollès), una excursionista va resultar ferida a la cama, amb una possible fractura, a la zona del Mas el Colomer, en una zona de difícil accés. Per això, va caldre activar l’helicòpter amb efectius dels GRAE i del GEM (Grup d’emergències Mèdiques). Més tard, a la tarda, els GRAE van haver de traslladar fins a Tírvía una dona gran que s’havia trencat l’espatlla a prop d’Espot. Paral·lelament, un helicòpter de rescat es desplaçava al Pedraforca a les 14.50 hores per rescatar un home que s’havia quedat indisposat a la tartera, a una zona de difícil accés, i el portaven fins a Saldes i d’allà a l’Hospital del Parc Taulí de Sabadell.
Finalment, poc abans de les quatre de la tarda, els Bombers van rescatar una excursionista accidentada a la zona de la central elèctrica de Tavascan, també de difícil accés. L’accidentada estava fent la ruta de la Porta del Cel, entre Vallderrada i Tavascan, amb cinc companys més.
Dimecres també va ser un dia de molta activitat per als Bombers a causa dels accidents o bé imprudències dels excursionistes. Al Congost de Mont-rebei, es va localitzar ferida una dona de nacionalitat holandesa de 59 anys a qui ja es donava per desapareguda després de patir una caiguda a la zona, de fort pendent. 
Paral·lelament, es va atendre una dona de 35 anys que havia caigut en una altra zona de difícil accés al Refugi de Saboredo, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i una altra a la Socalma, a Alins, que es va torçar el turmell. D’altra banda, un home de 67 anys va caure al Lac de Mar, a Vielha e Mijaran, i va patir un cop fort al maluc. 
La majoria d’aquests incidents també van requerir la intervenció dels GRAE i el trasllat als corresponents hospitals comarcals o bé, en els casos més greus, a centres de fora del Pirineu. A més, dissabte passat, tot coincidint amb l’inici del mes d’agost, una dona de mitjana edat va haver de ser assistida després que es va accidentar al Parc Nacional d’Aigüestortes. Els fets es van produir a tocar de l’estany d’Obago, dins el terme de Naut Aran. La visitant, de 54 anys, anava en un grup de cinc persones quan va patir una forta caiguda i es va trencar una cama. Dues dotacions terrestres i l’helicòpter dels Bombers –amb GRAE i GEM– van evacuar l’afectada a l’Hospital de Vielha.
 
Precaució a la muntanya/ Davant de tots aquests fets, des dels Bombers de la Generalitat de Catalunya es vol insistir que a l’hora de realitzar activitats a la muntanya cal extremar les mesures de prevenció i seguir els consells de seguretat, especiament en el cas de gent poc experimentada.
D’aquesta manera es recomana seguir les previsions meteorològiques, anar acompanyats, informat a algú dels horaris aproximats de sortida i arribada, portar l’equipament i el material adequat per a cada activitat, portar un frontal o roba d’abric si se surt tard, agafar punts de referència per no perdre’s ni desorientar-se, hidratar-se sovint i, en cas de lesió o accident, trucar al telèfon gratuït 112.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT